Doktorlar can güvenliği için grevde!

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 19 Nisan 2012
  • 09:33

(19.04.12) - Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından bıçaklanan Dr. Ersin Arslan’ın yaşamını yitirmesi üzerine hekimler 19 Nisan Perşembe günü sabah saatlerinden itibaren Aslan'ı anma ve can güvenliği için greve çıktılar.

TTB'nin çağrısıyla başta İstanbul'daki hastaneler olmak üzere çeşitli illerde eylemler gerçekleştiren sağlık emekçileri Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın istifasını istediler.

Acil sağlık hizmetleri dışında hizmet sunmama kararı alan hekimler İstanbul'un iki yakasındaki hastanelerde iş bırakma eylemi başlattılar.

Dr. Aslan'ın ölümünden AKP hükümeti eliyle yürütülen sağlıkta dönüşüm politikalarının sorumlu olduğunu söyleyen hekimlerin grevine SES üyeleri ile diğer meslek örgütleri de katıldı.

Avrupa yakasında İstanbul Üniversitesi Cerraphaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde greve katılımın yüksek olduğu ifade edilirken hasta kabulü sabah saatlerinden itibaren yapılmadı. Sağlık emekçilerinin grevine hasta ve hasta yakınları da destek verdi.

Grev kapsamında Avrupa yakasındaki hastanelerde iş bırakan hekimler ve sağlık emekçileri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde toplanarak Beyazıt Meydanı'na yürüdüler. Anadolu yakasından gelenler ise Eminönü'nden Beyazıt'a geçtiler.

"Sağlık Bakanı istifa"

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi bahçesinde toplanan binlerce sağlık emekçisi saat 11.30'da Beyazıt Meydanı'na yürüyüşe geçti. Sağlık emekçileri tepkilerini pankart ve sloganlarla dile getirdi.

Yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan’ın resimlerinin taşındığı yürüyüşün en önünde “Sağlık Bakanı istifa” pankartı açıldı.

Sağlık emekçilerinin yürüyüşüne DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen de destek verdi.

İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, “Kırgınız, öfkeliyiz, yastayız. Bizler bu cinayeti gördük. Herkes gördü. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Denizli'de, Batman'da, Bursa'da gördük. Ülkemizin hemen her ilinde, her sağlık kuruluşunda hemen her gün gördük. Sadeci bu ülkeyi yönetenler görmedi, duymadı” diye konuşmasına başladı. Ali Çerkezoğlu, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

“Öncelikle, daha önce önerdiğimiz, sağlıkta şiddet sorunu Meclis'te ivedilikle ele alınsın. Hakime ve sağlık emekçisine karşı işlenen şiddet suçlarına cezai yaptırım gerektiren yasal düzenleme yapılsın. Hastaları doktorlara karşı kışkırtan söylemlerden vazgeçilsin. Hastalarla doktürları karşı karşıya getiren SABİM şikayet hakkı hemen şimdi kaldırılsın. Sağlık birimlerinde çalışanlara yönelik risk haritaları, işçi sağlığı birimleri ivedilikle oluşturulsun.”

Eylemlere devam edeceklerini belirten Çerkezoğlu, yarın tüm sağlık birimlerinde siyah kurdele takma eylemleriyle devam edeceğini, 12.00-13.00 saatleri arasında hastanelerde oturma eylemleri yapacaklarını duyurdu.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören ve Dünya Tabip Odaları Başkanı Dr. Jose Luiz Gomez do Amaral da söz aldılar.

Adana

Adana'da eylem yapan sağlık emekçileri “Artık ne sessiz, ne sensiz ne de tepkisiz kalabiliriz” dediler.

Dr. Ersin Arslan’ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin ardından TTB tarafından alınan genel eylem kararı Adana’da da hayata geçirildi. Hastaneler Kavşağı'nda biraraya gelen sağlık emekçisi ve destekçi güçler Atatürk Parkı'na yürüdü. Yol üzerinde bulunan AKP il binasına siyah çelenk bırakılırken sağlık emekçileri tarafından Sağlık Bakanı Recep Akdağ istifaya çağrıldı.

Atatürk Parkı'na gelinmesinin ardından burada saygı duruşunda bulunuldu ve anıta “yastayız” yazılı çelenk bırakıldı. Ardından Adana Tabip Odası Başkanı İhsan Ökten tarafından söz aldı. Açıklamada sağlık emekçilerinin uğradığı şiddete sessiz kalarak gereğini yapmayan yetkililerin de sorumlu olduğu söylendi.

Eylemde ayrıca BDSP imzalı 1 Mayıs bildirilerinin de dağıtımı yapıldı.