Çapa'da direniş 30. gününde

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • Eylem/etkinlik
  • |
  • 21 Mart 2012
  • 12:44

(21.03.12) – Taşeronlaştırmaya ve işten çıkarmalara karşı Çapa'da çadır kurarak mücadele yürüten taşeron işçileri, bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, yürüttükleri mücadelede bir ay dolduğunu dile getiren işçiler, Çapa Dekanlığı'na işten atılmaların durdurulması ve işçilerin kadroya alınması çağrısında bulundular.

Eylem için taşeron işçilerinin Çapa Hastanesi bahçesinde kurduğu çadırda toplanan katılımcılar, burada “Çapa Meclisi” ve “Taşeron sisteme son verilsin herkese iş herkese güvenceli gelecek / TAŞİŞDER” pankartını açtılar. Sağlık çalışanları “Çıkarılan işçiler geri alınsın!”, “Kadrolu çalışmak istiyoruz!”, “Mahkeme kararı uygulansın!” şiarların yazılı olduğu dövizler taşıdılar.

“Susma haykır, taşerona başkaldır!”, “Herkese eşit ücretsiz sağlık!”, “Güvenceli iş güvenceli gelecek istiyoruz!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganlarının atıldığı eylemde, çevrede bulunan hasta ve hasta yakınlarından alkışlarla destek geldi. Daha önceki eylemlere göre bugün yapılan eylemde hastene güvenlik görevli ve sivil polis sayısı yoğunlaştırılmış, ayrıca çevik kuvvet polisi de hazır edilmişti.

Çadır önünde başlatılan yürüyüş, hastane içerisinden Çapa Dekanlığı'na kadar sürdürüldü. Dekanlık önünde konuşma yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, sağlık sisteminde yapılan dönüşümün sağlık hizmetini ve tıp eğitiminin niteliğini düşürdüğünü, katkı paylarının her geçen gün arttırılarak sağlık hizmetlerinin para ilişkisine çevrildiğini belirtti. Gören, sağlık çalışanlarının emeğini değersizleştiren, ucuzlatan ve çalışma koşullarını kötüleştiren bu uygulamaların insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı. Başbakanın “İnsan hayatını fırsata dönüştüreceğiz” cümlesini hatırlatan Gören, sağlık hizmetlerinin uluslararası sermayenin rant alanına dönüştürüldüğünü söyledi. Bu saldırılara karşı sağlık meclisleri oluşturduklarını hatırlatarak, bu sorunun 70 milyon insanın sorunu olduğuna işaret etti ve sistemin kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından, Kadir Ağsu taşeron işçleri adına açıklama yaptı. Ağsu, 30 gün önce çadırı kurduklarını hatırlatarak, emeklerini, işlerini ve onurlarını korumak için mücadele yürüttüklerini dile getirdi. Ellerinde taşeron işçilerinin asıl işi yaptığına dair müfettiş raporları ve mahkeme kararı olduğunu, hastane yönetiminin 500 bin ve 300 bin liralık para cezası almasına rağmen, hukuksuz olarak işçi çalıştırmaya ve işçi atmaya devam ettiğini vurguladı.

Ağsu, hastane yönetiminin hukuksuzluğa son vermeye, tüm raporları bilmesine rağmen görevini yapmayan Çalışma Bakanlığı'nı da gereğini yapmaya çağırarak, işçilerin “4D” statüsüne geçirilmesi talebinde bulundu. Kazanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, kendilerini destekleyenlere ve basın emekçilerine teşekkür etti.

Açıklamanın ardından taşeron işçilerinin taleplerini içeren dilekçeler dekanlığa verildi. Eyleme Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Tez Koop-İş Sendikası 5 No'lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca, Halkların Demokratik Kongresi Emek Komisyonu temsilcisi, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Bilgesu Erenus, Meryem Koray ve Lale Neci destek için katıldı.

Kızıl Bayrak /İstanbul