"Camii inşaatında yaşanan iş cinayetidir!”

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • 25 Temmuz 2012
  • 10:21

(25.07.12) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, 19 Temmuz günü Ankara'da Ulucanlar Yeni Camii avlusunda tuvalet inşaatı ile istinat duvarı yapımında yaşanan ve bir işçinin ölümüne neden olan göçük hakkında hazırladığı raporunu açıkladı.

Raporda, cami açılışını görkemli bir gösteriye dönüştürme hevesinin bu olaya neden olduğu belirtilerek yaşananların bir iş cinayeti olduğu vurgulandı.

“Gösteri hevesi ve acelecilik işçinin canına mal oldu”

Raporda, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kazanın meydana geldiği gün açılışını yapacağı caminin tuvalet inşaatının arka kuzey cephesinde yer alan duvarın göçmesi sonucunda bir işçinin hayatını kaybettiği, bir işçinin de yaralandığı söylendi. Olay meydana geldikten sonra bölgeye gelen itfaiye ekipleri göçük altında kalan diğer işçiyi kurtarmaya çalışırken istinat duvarında bir çökme daha meydana geldiği ve iki itfaiye çalışanının da ikinci göçük nedeniyle hafif yaralandığı belirtildi.

Daha İnönü Bulvarı'nda metro inşaatında meydana gelen göçüğün sonuçları bile ayrıntılı olarak ortaya konulamamışken meydana gelen bu göçme ile işçi cinayetlerine bir yenisinin daha eklendiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer yerildi:

“Cami açılışını 'görkemli bir gösteriye dönüştürme hevesi' sonucunda ortaya çıkan 'acelecilik' ve işin daha da hızlandırılması her türlü önlemin ve denetimin devre dışı bırakılmasını sağlayarak bir işçinin canına mal olmuştur”

“Yaşanan bir işçi cinayetidir!”

Açıklamada, iş kazalarının sayısı her geçen gün daha da fazlalaşırken, adında "işçi" bile geçmeyen “İş Güvenliği Yasası”nın çıkartıldığı hatırlatılarak, “Çıkartılan yasa ile son yıllarda artan iş kazalarının önlenmesi yerine işin denetlenmesi de özel şirketlere verildi” denildi.

“Yaşanan kaza bir kez daha göstermiştir ki; inşaatlar çok basit yapılar dahi olsalar sorumlu mühendis denetiminde, şantiye ve iş güvenliği önlemleri alınarak yapılmalıdır” sözleriyle süren açıklamada, alınmayan her önlemin bir işçinin daha hayatıyla sonuçlanacağının altı çizildi.

İşverenlerin işçileri korumak için hiçbir önlem almadığına, bu önlemsizliklerinin sonucunu ise işçilerin canları ile ödediğine dikkat çekilen açıklama şu sözlerle noktalandı:

“İnşaatta yaptığımız gözlemlere göre, yaşanan kaza, yıkılan duvar fizik ve fen kurallarının bile hesaba katılmayarak denetimin tam yapılmamasının ve yaklaşık 8 metre yüksekliğindeki duvarların altının kazılmasının göçmeye yol açabileceğinin hesaplanmamasının bir sonucu olarak görülmekle birliktemeydana gelen olay, sadece basit bir mühendislik hatası olarak değil asli kusur ve kusurluların ortaya çıkarıldığı bir durum olarak değerlendirilmelidir. Olay, bu tür bir yaklaşımla ele alınmadığı müddetçe bu vahim sonuçlardan kaçınmak mümkün olmayacaktır”