"Burjuvazinin ahırı" yeni saldırılarla açılıyor!

  • Arşiv
  • |
  • Düzen cephesi
  • |
  • 01 Ekim 2012
  • 10:24

Gündemde kirli savaş, baskı, asimilasyon ve kölelik var!

(01.10.12) - TBMM bugün açılıyor. Engels’in isabetli biçimde “burjuvazinin ahırı” diye nitelediği parlamentonun yeni dönem gündeminde yine işçi ve emekçilere sefalet, ezilen halklara karşı baskı ve asimilasyon, emperyalizmin güdümünde saldırganlık ve şiddet var.

Sermaye devletinin meclisi, bugün yapılan törenlerle 24. Dönem 3. Yasama yılına başlıyor. Açılacak olan meclisin öncelikli gündemleri ise seçimlerin erkene alınması, BDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması, sınır ötesi tezkeresinin uzatılması ve Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı.

Meclisin ilk oturumlarında TSK’ya sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren, özel olarak Güney Kürdistan’a yönelik saldırı izni anlamına gelen tezkerenin uzatılmasının konuşulması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl çıkarılan tezkerenin süresi 17 Ekim’de doluyor. 4 Ekim Perşembe günü yapılacak olan oturumda tezkerenin uzatılması gündeme alınacak.

Kürt halkına saldırganlık sürüyor

Yine Kürt halkına yönelik baskı ve saldırganlık çerçevesinde milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması meclisin ilk gündemleri arasında. Özel olarak “Terör örgütü üyesi olma” iddiasıyla hakkında 8 yıl 9 ay ceza verilen BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel’in milletvekilliğinin düşürülmesi ve Tuncel’in cezaevine gönderilmesi planlanıyor. Genelde ise BDP’liler hakkında fezleke hazırlanarak dokunulmazlıkların kaldırılması tartışılıyor.

Sınır ötesi operasyon ve dokunulmazlıkların kaldırılması belli ki aynı saldırgan politikanın parçası. Her ikisi de Kürt hareketini ezmeyi amaçlayan politikalar. Bu iki uygulama, devletin Kürt sorunu konusunda önümüzdeki dönem politikalarını da anlatıyor.

Sınıfa yönelik saldırılar

Meclisin öncelikli gündemlerinden biri de Toplu İş İlişkileri Kanunu tasarısı. İşçi ve emekçilere yönelik saldırılar arasında sayılabilecek bu yasa, esas olarak sendikaların yetkilerini ve baraj sorununu gündeme alıyor. Geçtiğimiz günlerde Türk-İş ve Hak-İş bürokratlarıyla da anlaşan hükümet, yasayı geçirerek sendikalar üzerinde etkisini arttırmayı, bununla birlikte sendikalaşmanın da önünü almayı hedefliyor.

Bu düzenlemelerin hemen ardından ise özel istihdam büroları ve Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamındaki saldırı başlıklarıyla ilgili hazırlıkların başlaması bekleniyor.

Meclisin gündeminde ilk sıralarda yer alan bir konu da seçimlerin erkene alınması. AKP ve MHP’nin seçimlerin Mart 2014 yerine 27 Ekim 2013’te yapılması yönünde uzlaştığı biliniyor. Buna göre Meclis Anayasa Komisyonu’na teklif götürülecek ve gerekli düzenleme yapılacak.