Birlik ve mücadele şenliği

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 21 Nisan 2012
  • 18:08

(21.04.12) - 2 ayı aşkın süredir direnişte olan Hey Tekstil işçileri dayanışma şenliği düzenlediler. Direnişçi işçilerin etkinliğinde birlik, beraberlik mesajlarıı vererek, kazanana kadar direnişlerini sürdüreceklerini vurguladılar. Direnişçiler, herkesi 1 Mayıs'ta Taksim'de olmaya çağırdılar.

İstanbul Halkalı'da bulunan, dayanışma şenliğinin yapıldığı Burcu Düğün salonunun çeşitli yerlerine “Haklarımız verilsin işten atmalar yasaklansın”, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiler birleşin sömürüye dur deyin”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “75 gündür nerede adalet nerede hükümet / Hey Tekstil İşçileri” yazılı ozalitler asılmıştı. Ayrıca dayanışma şenliğine katkıları olanlar da unuttulmamış, “Şenliğimize katkıda bulunan emek dostlarına teşekkür ederiz!” yazılı bir ozalitte salona asılmıştı.

Hey Tekstil işçilerinin çocukları ve eşleri ile katıldığı şenlikte, direnişçiler attıkları sloganlarla heyecanlarını yansıttılar. Şenlikte “İşçiler birleşin, sömürüye dur deyin!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı. Direnişçi işçilerin katılımının çoğunlukta olduğu etkinlikte, özellikle ailelerin katılımı göze çarpıyordu.

Sınıfımızı öğrendik

Dayanışma şenliği, program sunumunun ardından, Hey Tekstil işçilerinin mücadelesini konu alan bir sinevizyon gösterimi ile bşladı. Sinevizyonda işçilerin eylemleri, direniş günleri, polis saldırıları anlatılırken, son olarak  1 Mayıs'a katılım çağrısı işlenmişti.

Direnişçi işçiler adına açılış konuşmasını Melek Sönmez yaptı. Sönmez, direnişe başlamalarının sebebini hatırlatarak başladığı konuşmasında, mücadeleye asıl olarak fabrikada çalışırken, örgütlenerek başlamak gerektiğini ve bunu direnişe başladıktan sonra daha iyi anladıklarını söyledi. Sönmez, direnişin kendilerine çok şey öğrettiğini vurgulayarak şunları ifade etti; “Bize kapıları kapatanlar, şimdi bizden kaçıyorlar. Artık sınıfımızın neresi olduğunu öğrendik, hangi bayrağın, flamanın altında olacağımızı gördük. Acıda olsa öğrendik. Artık korkun bizden. Hey Tekstil işçisi gücünü gösterdi ve haklarını alana kadar da vazgeçmeyecek. Dimdik durmak için örgütleneceğiz. Örgütsüzlük, teslimiyet bize yakışmaz. Örgütlülüğümüzü ve dayanışmamızı bir arada tutabilmek için 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. İşçilerin sesini duyurmak için, korkun bizden demek için 1 Mayısta Taksim'deyiz.” Sönmez, kendilerine destek olan kurumlarada teşekkür etti.

1 Mayıs'ta Taksim'deyiz

Şenlikte sırasıyla Emeğe Ezgi, Erdoğan Emir, Kutup Yıldızı, Aynur Güneş, Adalılar, Hey Tekstil işçileri müzik grubu, İlkay Akkaya, Filiz İlkay Batka ve son olarak Tolga Sağ sahne aldı. Sanatçıların söylediği marşlara ve türkülere alkışlarla eşlik eden katılımcılar, söylenen kimi ezgilerde ve tulum dinletisinde sahneye çıkarak halay çektiler.

Programın bitmesinin ardından, işçiler adına Melek Sönmez şenlik sonunda kapanış konuşması yaptı. Sönmez, 75 gün önce bu kadar güçlü olmadıklarını, patronların kendilerine gelmek zorunda kalacaklarını vurgulayarak, 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını söyledi. Tüm katılımcılara desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Akademisyen Levent Bilici'nin Hey Tekstil işçileri için yazdığı şiiri okumasından sonra, şenlik bitirildi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformunu'nda katılım sağladığı şenlikte, milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve HDK temsilcileri, EMEP, ÖDP, ESP, DİP, Tekstil-Sen, EMO İstanbul Şube Başkanı, düzen partisi CHP milletvekili Süleyman Çelebi ve CHP yöneticileri yer aldı. Milletvekilleri ve ÖDP temsilcisinin konuşma yaptığı gecede, Pınar Aydınlar, Hava-İş Sendikası, Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Komisyonu, EMO İstanbul Şube Başkanı, BDP Küçükçekmece İlçe Örgütü ve DİP'in destek mesajlarına yer verildi. Diğer kurumların isimleri okundu.

Şenlikte, sanatçıların hiçbir ücret almadıklarını, sendikaların şenlik biletlerini geri çevirmediği belirtilerek, desteklerinden dolayı teşekkür edildi. Ayrıca sanatçılara birer karanfil verildi. Şenlikte, TYS-Red Fotoğraf grubunun ortak hazırladığı emek fotoğrafları sergilendi. Salonun girişinde hazırlanan bir masada Kızıl Bayrak, Evrensel, İşçi Meclisi, Alınteri, İşçi Cephesi gazeteleri yer aldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul