Beytepe’de 1 Mayıs çalışmaları

  • Arşiv
  • |
  • Gençlik Hareketi
  • |
  • Ekim Gençliği
  • |
  • 21 Nisan 2009
  • 09:25

(21.04.09) – Ankara Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde çalışma yürütülen siyasal gençlik örgütleri Ankara 1 Mayısı’na “Beytepe 1 Mayıs Platformu” adı altında hazırlanıyorlar.

Üçüncü haftasına giren çalışmanın ilk haftası olan 6-10 Nisan arasında üniversitedeki kantin sorunu işlendi. Yürüttüğümüz faaliyet boyunca sermayenin elinde birer şirkete dönen üniversitelerde, eğitimin ticarileştirildiğini ve bunun yanında eğitim boyunca verilmesi gereken hizmetlerin de özelleştirildiğini belirttik.

Makine değil sohbet istiyoruz!

Kantin konusunda yaşanan sıkıntıları ayrıntılı olarak işlediğimiz faaliyet sırasında "Beytepe Kampüsü’nde kantinler birer birer kapanırken bunun yerine fakültelerimize uzak ve pahalı alışveriş merkezleri açılması ya da fakülte girişlerine çay-kahve makineleri koyulması" da kantin sorununda öne çıkardığımız bir diğer noktaydı. Öğrencilere, kantinlerin sadece yiyecek ihtiyacının karşılandığı yerler değil aynı zamanda arkadaşlarımızla vakit geçirip sohbet ettiğimiz sosyal alanlar olduğunu hatırlattık ve kantin çalışmasını bu bağlamda ele aldık.

İlk haftada bu sorunu işleyen bildirileri dağıtıp öğrencileri kütüphane önünde açtığımız çay standına çağırdık. “Yaşasın 1 Mayıs! Makine değil sohbet istiyoruz!” yazılı dövizlerle öğrencileri çayımızı, sohbetimizi paylaşmaya ve 1 Mayıs’ı tartışmaya çağırdık.

Standımızın yanına ellerinde telsizler bulunan özel güvenlik elemanlarının maketlerini koyduk. Son dönemde Beytepe’de artış gösteren ÖGB baskısını da yürütülen faaliyete konu ettik.

Kimlik göstermediği için öğrencilere dayak atılmasına kadar ileri giden rektörlük yürütülen 1 Mayıs çalışmasına dönük tahammülsüzlüğünü ÖGB’ler eliyle gösteriyor. 1 Mayıs afişlerinin rektörlüğün izni olmadan asılmaması gerektiği yönünde baskılar uygulayan ÖGB'ler, rektörlük talimatıyla Biyoloji Topluluğu’na bırakılan malzemeleri aldılar.

Faaliyette ikinci hafta...

Biz de elimizdeki materyallerle çalışmaya devam ettik. Hep birlikte yeni bir pankart yaptık, yeni araç gereçler aldık. Faaliyetin ikinci haftası olan 13-17 Nisan tarihleri arasında ise kapitalizmin kriziyle ilgili kısa bir sohbet gerçekleştirdik ve bir dizi aksaklıkdan kaynaklı krizle ilgili açık forumun çalışmasını çok yapamadık. Gerçekleştirdiğimiz sohbette çok fazla eksiğimiz olduğunu da görmüş olduk. Buna rağmen üniversitede ve tüm dünyada krizle birlikte artan sorunları tartışmak açısından yaptığımız sohbet oldukça anlamlıydı.

Çalışmanın 3. haftasında ise “Neden 1 Mayıs’a gitmeliyiz?” başlığı altında bir çalışma kurguladık. Bununla birlikte 29 Nisan’da üniversitede yapılacak yürüyüşle başlayacak bir etkinlik yapacağız.

Beytepe Ekim Gençliği