Apê Musa anıldı

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 20 Eylül 2012
  • 13:02

(20.09.12) - Diyarbakır'da 1992 yılında JİTEM'ciler tarafından katledilen Kürt bilgesi Apê Musa (Musa Anter) katledildiği yerde ailesi, özgür basın çalışanları ve sevenleri tarafından anıldı. Anmada konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, 90'lı yıllarda katliamlar ile yapılanların bugün tutuklamalar ile devam ettiğini belirterek, "Özgür basın gerçeği ölümü pahasına yazmıştır" dedi.

Seyrantepe semti Cumhuriyet Mahallesi 442 Sokak'ta gerçekleştirilen anmaya, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter ve ailesi, AP eski Milletvekili Felaknaz Uca, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Emine Ayna ile Nursel Aydoğan, Barış Anneleri İnisiyatifi, Fırat Dağıtım, Özgür Gündem ile Azadiya Welat gazeteleri, Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Gün Tv çalışanları, tutuklu gazetecilerin aileleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Apê Musa Anıtı önünde konuşan Gazeteci-Yazar Hakkı Boltan, Musa Anter'in 20 yıl önce öldürüldüğünü hatırlatarak, "Her sene burada anma yapıyoruz. Apê Musa özel bir insandır. Onun mücadelesini sürdüreceğiz, mücadelemizde yaşayacak. Onu katledilenleri kınıyoruz" dedi. Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Musa amca, Kürtlerin Apê Musa'sı katledilişinin üzerinde 20 yıl geçti. Ancak gerçeği katledemediler. Gerçeği saklamaya çalışıyorlar. Ancak Apê Musa'nın küçük generalleri bu yapılmak istenileni çöp tenekesine attılar" dedi.

Basına yönelik uygulamaların 90'lı yılların politikasına benzediğini belirten Kışanak, 90'lı yıllarda medyanın andıç ile susturulmaya çalışıldığını bugün ise tutuklamalar ile susturulmaya çalışıldığını belirtti. Tüm bu katliamlara rağmen gerçeğin gün gibi ortada olduğunu dile getiren Kışanak, "Özgür basın gerçeği ölümü pahasına yazmıştır. Dersim ve Ağrı katliamında özgür basın olmadığı için gerçekleri tam bilmiyoruz. Ancak bugün özgür basın sayesinde 90'lı yılları biliyoruz. Apê Musa'nın mirasının durdurulamaz artık" dedi. Özgür Basın'ın ölümler ile sınandığını belirten Kışanak, "Özgür basın çalışanları halkına karşı görevlerini yerine getirecektir. Tutuklu gazetecilere sevgilerimi gönderiyorum. Onlar gerçekleri yazmak için tutsaklığı göze aldılar. Türkiye halkları için, Kürt halkı için barışa ve adalete ihtiyacı olan herkes için mücadele ediyorlar. Bu önü kesilemez bir mücadeledir. Bütün basın şehitlerini minnetle anıyorum" dedi. Kışanak'ın konuşmasının ardından kitle Apê Musa şahsında katledilen özgür basın şehitleri adına saygı duruşuna geçti.

Saygı duruşunun ardından kitle ellerinde basın şehitlerinin fotoğrafları ve karanfiller ile Musa Anter'in katledildiği yere yürüdü. Yürüyüşte, sık sık "Şehid namirin" ve "Özgür basın susturulamaz" sloganları atıldı. Musa Anter'in katledildiği yere gelen kitle burada basın şehitlerinin fotoğraflarının üzerine karanfiller bıraktı.

Kaynak: ANF