Ambar işçileri Toplu İş İlişkileri Yasası'na karşı iş bıraktı!

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 15 Ekim 2012
  • 09:58

“Sendika hakkımız engellenemez!”

(15.10.12) - Nakliyat-İş Sendikası üyesi ambar işçileri, bugün İstanbul'da yaptıkları iş bırakma eylemi ile Toplu İş İlişkileri Yasası'na direneceklerini açıkladılar.

Zeytinburnu'nda kurulu olan Topkapı Nakliyeciler Sitesi'nin giriş kapısında toplanan işçiler, pankartlar arkasında kortej oluşturarak yürüyüşe başladılar. Giriş kapısından site içerisinde bulunan Nakliyat-İş Sendikası Ambarlar Şubesi binası önüne kadar süren yürüyüşe yüzlerce işçi katıldı.

En önde açılan "DİSK" pankartının arkasında Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Eski DİSK Genel Başkanı CHP Milletvekili Süleyman Çelebi ile Genel-İş, Yapı-İş, Nakliyat-İş sendikaları şube başkanları ve yöneticileri yer aldılar. Arkasından "Yaşasın örgütlü mücadelemiz. İşçiyiz haklıyız kazanacağız! / DİSK Nakliyat İş", "Kahrolsun sarı sendikacılık!", "Sendikal barajlar kalksın. Sözleşme hakkımız engellenemez!" yazılı pankartlar ile yasaya ve Türk-İş'e tepkilerin ifade edildiği dövizler taşındı.

Oldukça çoşkulu geçen eylemde "Sendikal yasaklar kaldırılsın!", "Kahrolsun sarı sendikacılık!", "Sendika hakkımız engellenemez!", "AKP yasanı al başına çal!", "Direne direne kazanacağız!", "Yaşasın onurlu mücadelemiz!", "İnadına sendika inadına DİSK!" sloganları sıkça atıldı.

Yasaya karşı mücadele çağrısı yapıldı

Kısa süren yürüyüşün sonunda sendika şubesi önünde toplanan kitle sitenin bir caddesini araç trafiğine kapattı. Burada DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu basın açıklaması yaptı.

Küçükosmanoğlu, açıklamaya dün Radikal gazetesinde çıkan bir habere değinerek başladı. Sözkonusu haberin Nakliyat-İş Sendikası ve yöneticileri hakkında polisin servis ettiği bir haber olduğunu vurgulayan Küçükosmanoğlu, haberin bu dönemde yapılmasının rastlantı olmadığını, mücadeleci kimliği olan Nakliyat-İş Sendikası'nı itibarsızlaştırmak için yapıldığını söyleyerek, haberi yapanı ve Radikal gazetesini kınadıkları belirtti. Küçükosmanoğlu, ilgililer hakkında hukuki işlem başlatacaklarını da sözlerine ekledi.

Yeni anayasanın, 12 Eylül askeri faşist darbesi ile hayata geçirilen yasalardan esinlenerek yapıldığını vurgulayan Küçükosmanoğlu, işçi ve emekçilerin ulusal gelirden aldığı payın %10 olduğunu ve buna rağmen, Türkiye'deki dolar milyarderlerinin sayısının 39'a çıktığını belirterek servet sefalet kutuplaşmasına dikkat çekti.

Toplu İş İlişkileri Yasası ile çalışma saatlerinin uzatılacağını, çeşitli sektörlerin birleştirilerek barajların yükseltileceğini, kayıt dışı çalışmanın arttırılacağını, güvencesiz çalışmaların artması ile iş cinayetlerinin yükseleceğini belirten Küçükosmanoğlu, Toplu İş İlişkileri Yasası'nın işçi ve emekçileri güvencesiz, kuralsız bir çalışma ve yaşamla yüzyüze bırakacağına işaret etti. Yasada sendika barajlarının düşürülmesinin bir kandırmaca olduğunu, birleştirilecek sektörlerle barajın bugünkü %10 sınırından fiili olarak %25'lere çıkacağını belirtilerek bunun bir kandırmaca olduğunu söyledi.

Küçükosmanoğlu, açıklamasında şunları söyledi: "TBMM gündemindeki 'Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı' ile ekonomik-demokratik haklarına sahip çıkmaya çalışan örgütlerin, sendikal mücadeleci işçi kitlesinin de tasfiye edilmesi amaçlanmaktadır. İşçi sınıfı sendikalarının, sermaye düzeninin örgütleri durumuna dönüştürmenin hesabı yapılmaktadır. Sendikaları sermaye düzenine karşı bir mücadele örgütleri değil işçilerin yardımlaşma derneği, vakfı vb. duruma getirildiği bir düzen yaratılmak istenmektedir."

Sendikal ihanete tepki

Açıklamada, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının protokollere imza atmasına da dikkat çekerek, bunun işçi sınıfına ihanet olduğu ve hesabının sorulacağını belirtti.

Son olarak, DİSK'in işçi sınıfının mücadelesi sonucu ortaya çıktığını, bu yasa karşısında da tarihi haklara sahip çıkılacağını ve mücadeleci sendikaların tasfiye edilmesine karşı direneceklerini vurguladı.

Açıklama sırasında "Kahrolsun sarı sendikacılık!" ve "Direne direne kazanacağız!" sloganları atılarak tepkiler dile getirildi.

Açıklamanın ardından Küçükosmanoğlu, CHP ve BDP'nin mecliste yasaya karşı grup olarak muhalefet etmemelerini ve kişisel tepkilerle sınırlı kalmalarını eleştirdi.

Eski DİSK Genel Başkanı ve CHP Milletvekili Süleyman Çelebi de bir konuşma yaparak, “her zaman işçi sınıfının mücadelesinin yanında olacağını” iddia etti.

Konuşmaların ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul