8. yılında Yemen savaşı ve UNICEF raporu

Yemen halkının dramı yazık ki, emperyalist/kapitalist sistemin ne kadar vahşi olabileceğini gösteren çarpıcı örneklerden biri olmaya devam ediyor.

  • Kızıl Bayrak yazıları
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Mart 2023
  • 19:00

İran destekli Ensarullah hareketi önderliğindeki Husilerle müttefikleri, Eylül 2014’te başkent Sana dahil Yemen’in önemli bir kısmını kontrol altına alarak yönetimi ele geçirdi. Bu gelişme Yemen’de kukla bir yönetim kurmak isteyen şeriatçı Suudi Arabistan rejiminin palanlarını boşa düşürdü. Hevesleri Suudi Arabistan’ın başını çektiği ABD-İsrail destekli bir askeri cephe oluşturarak 26 Mart 2015’te Yemen’e karşı vahşi bir savaş başlatıldı. “Arap Koalisyonu” adı verilen bu askeri cephe 8 yıldan beri Yemen’de insanlığa karşı ağır suçlar işliyor.

2014 ila 2015’ten bu yana Yemen halkı, zamanımızın en büyük insani felaketine yol açan bir iç savaşın acısını çekiyor. Emperyalistlerden satın aldığı modern silahlarla 8 yıldan beri suç ortaklarıyla birlikte Yemen’i bombalayan şeriatçı Suudi rejimi, “Arap dünyasının fakir evi” olarak da kabul edilen bu ülkede insanlara cehennemi yaşatıyor. Yaklaşık 31 milyon olan nüfusun 21 milyonundan fazlası insani desteğe ihtiyaç duyuyor. 4,5 milyondan fazla insan yerinden oldu. Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin büyük bir kısmı, temel insani yardıma erişimi olmayan derme-çatma barınaklarda yaşıyor. Hal böyleyken emperyalist/Siyonist güçlerin desteğini alan Suudi Arabistan halen Yemen’e havadan, karadan, denizden ambargo uygulamaya devam ediyor.  

Yemen nüfusunun üçte ikisinden fazlası açlık sınırının altında yaşıyor. Temel ihtiyaç maddeleri, barınma veya temel tıbbi bakım neredeyse hiç yok. 24 milyon insan açlık çekiyor veya acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Nüfusun yarısının işini kaybettiği tahmin ediliyor ve ekonomi büyük ölçüde çökmüş durumda. Suudi Arabistan ve suç ortakları tarafından bombalanan limanlar ve önemli havaalanları yıkıldığı için gıda ve yardım paketleri de ihtiyaç sahiplerine neredeyse hiç ulaştırılamıyor. Zaten Yemen’de 17 milyon insan yeterli gıdaya ulaşamıyor. Yaklaşık 16 milyon insan ise temiz içme suyuna erişemiyor. Yıllarca süren çatışma, sefalet ve acı sonucunda Yemen’de 8 milyona yakın insan psikolojik ve psiko-sosyal yardıma muhtaç duruma düşürüldü.

 “2,2 milyon çocuk yetersiz besleniyor, 540 bin çocuk yakın tehlike altında”

Yemen’deki savaşta çocuklar özellikle daha ağır darbe alıyor. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı UNICEF yardım kuruluşunun 24 Mart’ta yayınlanan raporuna göre, 2,2 milyon çocuk yetersiz besleniyor. Yetersiz beslenmeden kaynaklı bağışıklık sistemi çok zayıflayan çocuklar kolera, kızamık, difteri ve dang humması gibi hastalıklara karşı savunmasız durumdalar. Suudi rejiminin uyguladığı ambargodan dolayı yaşanan ilaç sıkıntısı sorunu daha da derinleştiriyor.

Rapor, Yemen’deki milyonlarca çocuğun hayatının savaşın dayanılmaz sonuçlarıyla tehdit edildiğini gösteriyor. Nitekim UNİCEF, acil önlem alınmaması durumunda milyonlarca çocuğun daha büyük risk altında olacağı uyardı ve 540 bin çocuğun ise “yakın tehlike altında” bulunduğuna dikkat çekti. Birleşmiş Milletler ise Mart 2015 ile Kasım 2022 arasında 11 binden fazla çocuğun öldüğünü veya ciddi şekilde yaralandığını, 4 binden fazla çocuğun ise savaşan gruplar tarafından askere alındığını belirtiyor. 

Yardım kuruluşunun Yemen Temsilcisi Peter Hawkins, “Yemen’deki milyonlarca savunmasız çocuğun hayatı, ezici ve asla bitmeyen savaşın neredeyse hayal bile edilemeyecek, dayanılmaz sonuçları tarafından tehdit edilmeye devam ediyor” diyor ve çaresizce ekliyor, “UNICEF son sekiz yıldır ve bundan önce sahada çok ihtiyaç duyulan desteği sağlıyor, ancak kalıcı bir barış olmadan etkilenen çocuklara ve ailelere ancak bu kadar yardım sağlayabiliriz.”

Ülke içinde yerinden edilmiş çocukların durumu da önemli bir endişe olmaya devam ediyor. 2,3 milyondan fazla çocuk hala temel sağlık, beslenme, eğitim, barınma, su ve sanitasyon hizmetlerine erişimin yetersiz olduğu mülteci kamplarında yaşıyor.

UNICEF’in 2023’te Yemen’deki çocuklara hayat kurtaran insani yardımını sürdürmek için acilen 484 milyon dolara ihtiyacı var. Bu fonlar sağlanmazsa, UNICEF güç durumdaki çocuklara yaptığı yaşamsal desteği kesmek zorunda kalabilir. “Yemen çocukları geleceğe korkuyla değil, umutla bakabilmelidir” diyen Hawkins tüm taraflara, “Yemen halkı için ayağa kalkarak bir ülkeyi ve yorgun bir halkı uçurumun eşiğinden döndürerek bu umudu gerçekleştirmemize yardım edin” diye çağrı yapıyor.

Felaketin çetelesini tutan BM, durumun vahametini bilmesine rağmen savaşın bitirilmesi için hiçbir ciddi girişimde bulunmuyor. İnsanlığa karşı ağır suçlar işleyen Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez rejimlerine ise kimse bir şey demiyor. Çünkü bu kokuşmuş rejimlerin suç işlemeleri emperyalist/Siyonist güçler tarafından teşvik ediliyor. Yemen halkının dramı yazık ki, emperyalist/kapitalist sistemin ne kadar vahşi olabileceğini gösteren çarpıcı örneklerden biri olmaya devam ediyor.