“Vergide adalet” eylemlerinde 20. hafta

Vergi kesintileri yıl içinde sabit kalması ve kesinti oranı üst sınırı yüzde 15 talebiyle düzenlenen vergide adalet eylemleri 20’nci haftasında devam etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Temmuz 2024
  • 20:30

Vergi kesintileri yıl içinde sabit kalması ve kesinti oranı üst sınırı yüzde 15 talebiyle düzenlenen vergide adalet eylemleri 20’nci haftasında birçok ilde ASM önlerinde devam etti.

İstanbul Ataşehir, Fetih Öz Çiftçi Aile Sağlığı Merkezi önünde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody’s kredi notu artırımına sevinirken, çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın yaşadığı derin yoksulluğu görmezden geliyor.

Küresel sermayenin koruyucu, düzenleyici kurumları halkın fakirleşmesine, emeğin değersizleşmesine yol açan ‘ekonomik sıkılaştırma politikaları’ ya da yeni vergi paketleri adı altında yaşama geçirdikleri düzenlemelerle çalışanların ekmeğinin küçültülmesine olumlu notlar veriyor.

2024 yılının ilk altı ayında dolaylı vergi gelirleri %66(KDV ve ÖTV oranı %52) olurken dolaysız vergi gelirleri %34 olmuştur. Zaten dolaysız vergi gelirlerinin önemli kısmı çalışanların ücretlerinden kesilerek elde edilmekte olduğu bilinmektedir.

Şimşek, programına küresel sermaye denetçilerinin güven duymasıyla övünürken, halkın büyük bir kısmı derin yoksulluk içinde hükümete olan güvenini yitirmiş, oldukça zor dönemler yaşamaktadır.”

Açıklamanın devamında 20 haftadır hükümete yöneltilen sorular hatırlatılarak şöyle devam edildi:

“Yılın ilk ayından itibaren düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdiğimiz gerekçesiyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yapılıyor. Kesinti oranları yılsonuna doğru %35 civarına çıkıyor. Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi yükünü sırtımızdan alınmasını, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesini istiyoruz.

Halkı derin yoksulluğa iten, kredi derecelendirme kuruluşunun notuna sevinen Bakan istemiyoruz.”

Açıklama son olarak sağlık emekçilerinin talepleri karşılanana kadar eylemlerin süreceği vurgulandı.