“Vergide adalet” eylemleri sürüyor

Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan sağlık emekçilerinin “her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranı” talebiyle başlattığı eylemler 18’inci haftasında devam etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Temmuz 2024
  • 21:30

Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan sağlık emekçilerinin “her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranı” talebiyle başlattığı eylemler 18’inci haftasında devam etti.

Birçok ilde ASM’ler önünde yapılan ortak basın açıklamasında vergi adaletsizliğine dikkat çekildi.

Yapılan açıklamalarda Meclis’te bu hafta yeni vergi paketinin görüşüleceği hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

“Yeni vergi paketi içinde maalesef çalışanların vergi yükünü azaltan bir madde yok. Vergi paketi emeğiyle geçinenlere yeni ek vergiler getiriyor. Haftalardır sağlık çalışanlardan alınan yüksek vergi oranlarının düşürülmesi için sağlık birimleri önlerinde yaptığımız basın açıklamalarına kayıtsız kalan hükümet, emeğiyle geçinen halkın vergi yükünü artırmanın programını hazırlıyor. Maliye Bakanı Şimşek’in kamuoyu nezdinde artık inandırıcılığı kalmamıştır. Hükümetin, her açıkladığı ekonomik program, hayata geçirdiği paket sayesinde emekçi kesimler yoksullaşırken, başta hükümete yakın olan şirketler karlarına kar katıyorlar. Vergi yükünü çalışanların sırtına yükleyen politik tercih iflas etmiştir. Çalışanların her geçen gün azalan satın alma gücü dayanılmaz hale gelmiştir. Biz sağlık çalışanları hem kendi ekonomik kayıplarımız ve her gün muayene ettiğimiz, şifa dağıtığımız hastalarımızın yaşadığı yoksulluk bizleri derinden üzmektedir. Toplumun da sesi olma sorumluluğumuz gereği on sekiz haftadır alanlarda taleplerimizi yineliyoruz.”

Açıklamanın devamında iktidara şu sorular yöneltildi:

“Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?

Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük veya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?

Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz? Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz? Kamuda gösterişe, şatafata, israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?”

Açıklamada son olarak milletvekillerine şöyle seslenildi:

“Yılın ilk ayından itibaren tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdiğimiz gerekçesiyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yapılıyor. Kesinti oranları yılsonuna doğru %35 civarına çıkıyor. Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi yükünü sırtımızdan alın, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirin.

Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak on sekiz haftadır sürdürdüğümüz ‘vergide adalet istiyoruz’ eylemlerimiz şayet TBMM’de karşılık bulmazsa, her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz hayata geçene dek eylemlerimizi sürdüreceğiz.”