Dört bir yanda “Adalet” eylemleri

Emekçiler demokratik hak ve özgürlüklere yönelik saldırılara karşı dört bir yanda başlattığı mücadeleyi sürdürüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Ağustos 2024
  • 19:55

Emekçiler demokratik hak ve özgürlüklere yönelik saldırılara karşı dört bir yanda başlattığı mücadeleyi sürdürüyor. ASM çalışanları, depremzede yakınları, Suruç Aileleri, tutsak yakınları, hayvan hakları savunucuları, kayyım saldırılasına karşı Kürt emekçilerin başlattığı “Adalet” talepli nöbet ve eylemler sürüyor.

Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan sağlık emekçilerinin, vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması talebiyle 21 Şubat 2024 Çarşamba gününden itibaren başlattığı eylemler sürüyor. Eylemlerinde sağlık sistemindeki çöküşe ve özlük haklarına da dikkat çeken sağlık emekçileri 22 haftayı geride bıraktı.

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Antakya Fuat Koku Sitesi'nde annesini, kız kardeşini, ağabeyini ve dokuz aylık yeğenini kaybeden Döne Kaya, Ankara’da başlattığı adalet nöbetini 14 haftadır sürdürüyor. Kaya 15’inci hafta nöbetini 8 Ağustos Perşembe günü saat 10.30’da Ulus Atatürk Anıtı’nda gerçekleştireceğini duyurdu. Kaya’nın talebi depremin ardından meydana gelen yıkımda sorumluluğu bulunan kamu personellerinin yargılanmasıdır.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi’nin, iktidarın Meclis’ten geçirdiği sokakta yaşayan hayvanların uyutularak öldürülmesine dair yasaya karşı Ankara Çankaya Belediyesi önündeki eylemi 75 gündür devam ediyor. İstanbul’da Yenikapı, Sarıyer, Üsküdar ve Maltepe’de eylem yapan yaşam hakkı savunucuları “kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat!” çağrısını yineledi. İzmir’de ise İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları tarafından kurulan ilçe örgütlenmeleri ile sokak hayvanlarını koruma timleri oluşturuldu.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde eski AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın adalet mücadelesi sürüyor. Anne Şenyaşar ve oğlu, 9 Mart 2021'de adliye önünde başlattıkları eylemi, Ankara'ya taşıdı. Şenyaşar ailesinin nöbeti bakanlıklar önünde devam ediyor.

Suruç Aileleri İnisiyatifi Suruç katliamında yaşamını yitirenleri Kadıköy Halitağa Caddesi'nde düzenlediği basın açıklaması ve oturma eylemiyle anıyor. “Suruç için adalet” talebi yükseltilen eylemler her ay yapılıyor.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bombardıman sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin ay dönümünde eylemler gerçekleştiriyor. Her ayın 28’inde sorumluların yargılanması talebiyle İHD Ankara Şubesi önünde yapılan eylemler 151 ayı geride bıraktı.

Adana, Van, Mersin, İstanbul ve Mardin’de tutsak yakınları “Özgürlüğe ses ver!” eylemlerini sürdürüyor. Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve hapishanelerdeki siyasi tutsakların taleplerinin karşılanması için her hafta oturma eylemi yapan tutsak yakınları Adalet Bakanlığı’na “Artık yeter, tecridi kaldırın!” diye seslendi.

Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyıma karşı İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Şişhane Meydanı’nda başlayan “kayyım nöbeti” 56 günü geride bıraktı. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin sık sık ziyaretlerde bulunduğu nöbet eylemlerinde Kürt halkının diline ve kültürüne yönelik artan saldırılara tepki gösterildi.