Kenya'nın başkenti Nairobi'de, “Parlementoyu İşgal Et” hareketinin çağrısıyla ülke genelinde binlerce insan vergi yasasına karşı sokaklara çıktı. Yeni vergi yasasına karşı düzenlenen protestolar sırasında yüzlerce kişi parlamento binasını işgal etti ve binanın bir kısmını ateşe verdi. Polis eylemlere gerçek mermi, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile saldırdı. Eylemlerde en az beş kişi hayatını kaybetti, 31 kişi ise yaralandı.
Kenya Tıp Derneği'nin (Kenya Medical Association) verdiği bilgilere göre, polis saldırısı sonucu ölen ve yaralananların sayısı artabilir. Sosyal medyada, ölü sayısının sekiz ile on arasında olduğu bilgisi yer alırken, resmi makamlar henüz bir açıklama yapmadı. Televizyona yansıyan görüntülerde, parlamento binasında kırılmış camlar ve yıkım izleri görüldü. Gazeteciler ve avukatlar, görevlerini yaparken saldırıya uğradı ve engellendi. Yerel medyada, hükümetin protestoları haberleştiren medya kuruluşlarını kapatma tehdidinde bulunduğu haberleri yansıdı.
Protestoların merkezinde yer alan tartışmalı vergi yasası, halk arasında yaşam maliyetlerinin daha da artacağı endişesi yaratıyor. Yasa tasarısının üçüncü görüşmesi sırasında patlak veren protestolarda, Devlet Başkanı William Ruto'nun istifası da talep edildi.
Geçtiğimiz hafta Salı günü Nairobi'de başlayan eylemler kısa sürede ülke geneline sıçradı. İnsan hakları örgütleri, polisin saldırısında en az 200 kişinin yaralandığını, 100'den fazla kişi tutuklandığını bildirdi. Geçen hafta iki kişi protestolar sırasında hayatını kaybetmişti.
Vergi yasasında ekmeğe yüzde 16 KDV ve yerel olarak üretilen çiğ ve rafine bitkisel yemeklik yağa yüzde 25 ÖTV getirilmesi önerileri vardı. Ayrıca, düzenlemede, ülkenin ulusal sağlık sigortası planına kayıtlı maaşlı çalışanlar için yüzde 2,75 ek gelir ücreti getirilmesi öngörülüyor. Motorlu taşıtlara da yüzde 2,5 yıllık vergi eklenmesi planlanıyor.
Hükümet, yapılan eylemler sonrasında ekmek, yemeklik yağ, araba ve finansal işlemler üzerindeki KDV yasasını geri çekti. Ancak, özellikle kadın ve çocukların kullandığı hijyen ürünlerinin fiyatlarını artıracak olan ekolojik vergi gibi bazı düzenlemelerde değişiklik yapılmaması tepkinin sürmesine neden oluyor. Sosyal medyada #RejectFinanceBill2024 ve #OccupyParliament etiketleriyle kampanya başlattı.