Beyaz Forum sonuç raporu

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Emek bizim, söz bizim” şiarıyla yürüttüğü mücadele programı kapsamında 27 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirdiği Beyaz Forum’un sonuç raporunu yayımladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Aralık 2021
  • 20:00

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Emek Bizim, Söz Bizim” başlıklı mücadele programı kapsamında 23 Kasım 2021 günü İstanbul’dan başlayan “Beyaz Yürüyüş”; Kocaeli, Bursa ve Eskişehir’de devam etmiş, 27 Kasım 2021 günü de Ankara’da “Beyaz Forum” ile noktalanmıştı.

Hekimlerden, sağlık emekçilerinden, tıp öğrencilerinden, kurum temsilcilerinden ve milletvekillerinden oluşan onlarca kişinin söz aldığı üç saatlik forumda; sağlık alanındaki birçok sorun ifade edilmiş, çözüm önerileri sunulmuş, özlük ve sağlık hakkının birlikte yürütülecek bir mücadele ile kazanılabileceği vurgulanmıştı.

TTB, Beyaz Forum’da dile getirilen talep ve öneriler ile çözüm için üstlenilmesi gereken sorumlulukları da içeren bir sonuç raporu hazırladı. “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” denilen raporda Beyaz Forum’a giden süreç anlatıldı. Raporda, yeni dönem mücadele programı, talepler alt başlıklar altında sıralandı. “Hekimler kadar tüm sağlık emekçileri ve tüm emekçiler için İnsanca yaşama yetecek ücret”, “Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, insanca çalışma süreleri”, “Covid-19 meslek hastalığı sayılsın”, “Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması”, “KHK’lar ve güvenlik soruşturmasına karşı iş ve gelecek güvencesi”, “Özgür, özerk, eşitlikçi, demokratik üniversite ve tıp eğitimi”, “Asistan hekimlerinin nöbet sonrası zorla çalıştırma, angarya çalışma gibi etik dışı uygulamaların son bulması” başlıkları ve talepleri yer alırken, ayrıca şu vurgularda bulunuldu:

“-Sağlıkta Dönüşüm Programı karşısında durmak hastanelerin satılmasının önünde durmaktır; koruyucu sağlık hizmetlerinin ve emeğimizin yanında durmaktır.

-Meslek odasına üye olmadan işyeri hekimi çalıştırılması yasadışıdır. İlgili bakanlıklar emek sömürüsünün önüne geçmek için buna izin vermemeli; TTB bununla aktif mücadele etmelidir.

-TTB önceki yıllarda olduğu gibi Sayıştay’ın bu raporları doğrultusunda ihmali ve suiistimali bulunduğu tespit edilen ilgililer hakkında yargılama yapılması ve oluşan ‘kamu zararının tespiti’ için gerekli yasal girişimlerde bulunmalıdır.

-Aile Hekimleri Ceza Yönetmeliği, Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak ve aile hekimliği politikasını salgın döneminde tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Tümüyle geri çekilene kadar mücadele sürdürülmelidir.

-Herkesin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması ve sağlık hizmetlerinin herkes için ulaşılabilir ve genel bütçeden karşılanması için mücadele TTB kadar tüm sağlık ve emek örgütlerinin de görevidir.”

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.