“Pressan patronu, MESS, Türk Metal çetesi ve Çalışma Bakanlığı kumpasını bozacağız...”

TOMİS direnişin 31. gününde Pressan’da yetkinin TM’ye verildiğini duyurdu ve “Pressan patronu, MESS, Türk Metal çetesi ve Çalışma Bakanlığı kumpasını bozacağız” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Haziran 2022
  • 13:15

Pressan patronunun sendikal örgütlenmeye yönelik saldırısının ardından başlatılan çadır direnişi 31. gününde tüm kararlılığıyla devam ediyor. TOMİS Pressan’da yetkinin TM’ye verildiğini duyurdu ve “TOMİS’ten korkan patron ve bakanlık yetkiyi Türk Metal’ e verdi!” dedi.

Bugün sabah fabrikanın önünde çadır kuruldu. Çay molasında ve öğle paydosunda "işçilere seslenilerek "Çetelere geçit vermeyeceğiz, Pressan işçisi sendikasıyla güçlü" sloganları atıldı. Türk Metal çetesi ve patron iş birliğine karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar.

Gün içinde, Tüm Otomotiv ve Metal İşçiler Sendikası - TOMİS, Türk Metal ile Pressan patronunun direnişin ilk gününden bugüne kadar yaptığı işbirliğini ve Türk Metal çetesinin işçi ihanetleri ile dolu olan tarihini  “TOMİS’ten korkan patron ve bakanlık yetkiyi Türk Metal’ e verdi!” başlığıyla yayınlanan açıklamasında teşhir etti.

TOMİS direniş alanından “Pressan patronu, MESS, Türk Metal çetesi ve Çalışma Bakanlığı kumpasını bozacağız...” diyerek canlı yayın gerçekleştirdi.

Yapılan canlı yayında konuşan TOMİS temsilcisi patron-TM ve polis işbirliğini aktardı. Polis yığınağının yapıldığı Pressan’da içerde çalışan işçilerin odalara çekilerek TM’ye zorla üye yapıldığına dikkat çeken TOMİS temsilcisi Pressan patronunun TOMİS üyesi işçilere sürecin başında “Bu binayı yıkarım buraya sendika sokmam” dediğini ancak şimdi TM’nin yetki aldığını ifade etti. Pressan’da TM’ye yetki belgesi verildiğini belirten TOMİS temsilcisi patron-Çalışma Bakanlığı yetkilileri ve MESS’in iş birliği içinde olduğunu anlattı. Bakanlığa seslenen TOMİS temsilcisi şunları ifade etti:

“Bu ülkenin yasa ve hukuku çiğniyor, suç işliyorsunuz. Bu suçların hesabını işçi-emekçilere elbet vereceksiniz.  Bu tutumunuzla bakanlığın MESS ve TM’nin hizmetinde olduğunu bir kez daha gösterdiniz. Bir an önce bakanlık bu kumpastan vazgeçsin. Bu ülkenin işçileri emekçileri işledikleri suçlardan dolayı hesap soracaktır. Neden bu aşamadan itibaren TM çetesini içeri sokuyorsunuz?”

Cuma günü Pressan’da direniş alanına çağrı

Konuşmasının devamında TM’nin işçi düşmanı tutum ve işleyişini aktaran TOMİS temsilcisi TM’nin suçlarını güncel örnekleri üzerinden hatırlattı.

“Geçtiğimiz hafta temsilci arkadaşlarımızı yazışmalarla bildirmiştik. İçerdeki arkadaşlarımız bu saldırıların karşısında dimdik duruyorlar. İçerdeki saldırı sadece arkadaşlarımıza üyelerimize değil.  İşçi sınıfının toplamına saldırıdır. Saldırılara karşı Cuma günü 14.00-15.00 arası bu kumpasa karşı herkesi Pressan önünde dayanışmaya bekliyoruz.”

“Pressan’da yetki direnen işçilerdedir!”

Ardından TOMİS üyesi direnişçi işçi Selçuk söz alarak “Biz burada TM çetesine ve patronun zulmüne karşı sendikamız TOMİS’le direniyoruz. Onların suçlarının her türlü karşısında olacağız” dedi. İşçilere seslenen “Gelin kararın yetkinin işçide olduğu TOMİS’e üye olun” dedi.

Konuşmalarda son olarak “TM bir kumpasla yetkiyi almış olabilir ama bunun hiçbir hükmü yoktur. Pressan’da yetki direnen işçilerdedir, iş yeri temsilcilerindedir, TOMİS’tedir” denildi.

Canlı yayını buradan izleyebilirsiniz…

Paydos saatinde işçilere yapılan konuşmada şunlar TM çetesi teşhir edildi. Sesleniş “Çetelere geçit vermeyeceğiz” sloganlarıyla sona erdi.

Seslenişin ardından, Pressan direnişçileri ve gün içinde ziyarete gelen Avrupa Devrimci Gençlik Birliği, Sinbo önünde kurulan direniş çadırına dayanışmaya gitti.

Kızıl Bayrak / Esenyurt