MESS’in teklifine dair…

Ek zam talebimiz göz ardı edilemez, boş tekliflerle geçiştirilemez!

Üretimden gelen gücümüzü göstermediğimiz sürece ek zam talebimizin karşılanmasını beklemek saflık olacaktır.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Ocak 2023
  • 12:50

MİB MESS’in teklifine dair açıklama yaptı ve “Ek zam talebimiz göz ardı edilemez, boş tekliflerle geçiştirilemez” denildi. MİB’in açıklaması şu şekilde:

“Bugün Birleşik Metal ve Türk Metal yöneticileri MESS ile görüşme yaptılar. MESS bir teklifte bulundu. Öncelikle şunu söyleyelim ki, metal işçilerinin ek zam talebini artık hiç kimse gözardı edemiyor. Bıçak kemiğe dayanmış durumda.

Ancak ne sendikaların talep ettikleri ne de MESS’in teklifi bizlerin ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. Birleşik Metal’in %20’lik ek zam talebi 1-5 yıllık işçiler için ücretlerin asgari ücret düzeyinde kalması anlamına gelirken MESS’in teklifi de farklı çıkmadı.

MESS, taban ücretini 48.04’e çekip (zaten sözleşmede yer alan asgari işe giriş ücreti oluyor) ardından Mart 2023 enflasyon farkı zammını iki ay öne çekerek %15’lik bir zam teklif ediyor. Mart’ta enflasyon %15’i geçerse farkı da vereceklerini söylüyorlar. Ayrıca 12 yılı geçmemek kaydıyla kıdem yılı başına saat ücretlerine 20 kuruşluk zam teklif ediyorlar. 12 yıl ve üstüne saat ücretine 2,40 liralık bir zam demek oluyor.

MESS’in teklifinin özü-özeti, işe giriş ücretinin üzerine enflasyon farkının 2 ay öne çekilerek verilmesidir. 20 kuruşluk kıdem zammı da fabrikaların çoğunluğunu oluşturan 10 yılın altındaki işçiler için hiçbir şey ifade etmiyor.

Sendika yöneticilerini ise MESS’in teklifini kabul etmiyorlar. Önümüzdeki günlerde nasıl bir teklif geleceği bilinmez ancak, hakkımız olanı almak istiyorsak acilen harekete geçmemiz gerekiyor. Asgari ücret düzeyindeki ücretler ile metal işçileri sefalete mahkum edilmek isteniyor.

Üretimden gelen gücümüzü göstermediğimiz sürece ek zam talebimizin karşılanmasını beklemek saflık olacaktır. Derhal komitelerimizi kuralım, birliğimizi güçlendirelim, sendikalarımızı zorlayalım, eylemlere başlayalım.

Metal İşçileri Birliği