Koronavirüs salgını işçi ve emekçilerin yaşamını tehdit etmeye devam ederken, sermaye düzeni buna karşı ciddi önlemler almaktan uzak duruyor.
Öte yandan, kimi otomotiv tekelleri “tedbir” amaçlı üretime ara verme kararı aldığını duyurdu. Fakat söz konusu “tedbirler”in işçilerin yaşamına ne şekilde yansıyacağı belirsizliğini koruyor. Kardan başka bir kaygısı olmayan sermayedarların salgının ciddi sonuçlar yaratmaya başladığı günlere kadar üretime devam etmeleri bunun en somut kanıtı. Yine, üretime ara verilen fabrikalarda işçiler adına hak kayıpları yaşanma ihtimalide yüksek.
Geçtiğimiz günlerde Kocaeli’deki Ford fabrikasında üretime ara verilmişti. Mercedes’in İstanbul Hoşdere’deki otobüs ve Aksaray’daki kamyon fabrikalarında da üretime iki hafta ara verileceği duyuruldu. Uygulamanın Mercedes’in İstanbul’daki fabrikasında 23 Mart’ta, Aksaray’daki fabrikasında ise 28 Mart’ta başlayacağı söyleniyor.
Öte yandan, Bursa’daki TOFAŞ fabrikasında ise 23 Mart itibariyle “1.5 metre kuralı” uygulanacağı ve üretim hızının yavaşlatılacağı belirtiliyor.
Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında 23 Mart tarihinden itibaren, üretim hatlarında 1.5 metre sosyal mesafe kuralını uygulayarak, üretim hızını düşürme kararı aldıklarını açıkladı. Eroldu, “Üretim hızımız şu an itibariyle talebe yeterli olmayabilir. Durumu günlük olarak takip ederek gerekli olması halinde üretimde cumartesi günlerini devreye alabiliriz.” diyerek, karlarından kolay kolay fedakârlık yapmayacaklarını da dillendirmiş oldu.
Geçtiğimiz günlerde Toyota, Sakarya’da bulunan fabrikasında üretim faaliyetinin 21 Mart-5 Nisan tarihleri arasında durduracağını açıklamış, Honda ise Kocaeli Şekerpınar fabrikasında üretimi 23 Mart 2020’den itibaren askıya alacağını duyurmuştu.