Sarkuysan işçileri şalteri indirdi, kazandı!

Sarkuysan yönetiminin baskısına ve tehditlerine boyun eğmeyen Sarkuysan işçileri üretimi durdurarak önemli bir kazanım elde ettiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Nisan 2020
  • 17:13

Gebze'de kurulu Sarkuysan fabrikasında koronavirüs çıkmasına rağmen üretimin devam etmesi üzerine dün akşam vardiyasında işçiler üretimden gelen güçlerini kullanarak şalteri indirdi.

Sarkuysan'da bir işçide koronavirüs (Covid-19) tespit edilmişti. Pazartesi günü işçinin karantinaya alınmasının ardından, üretimin devam etmesi üzerine işçiler fabrika içinde dilekçe yazarak çalışmadan kaçınma haklarını kullanacaklarını Sarkuysan yönetimine iletti.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikanın sermayedarları 1 Nisan akşamı her işçiye mesaj atıp üretimin durması hâlinde yasal işlem başlatacaklarını bildirerek işçilere karşılık verdi. Bunun üzerine, işçiler tabandan aldıkları kararla, üretimi durdurup sendika şubesini fabrikaya çağırarak patronla görüşmesini sağladı.

Akşam vardiyasında ciddi gerilimlerin yaşandığı fabrikada işçilerin tek ses olması ve geri adım atmaması sonucunda fabrika yönetimi geri adım atmak zorunda kaldı.

Ücretli izinli sayılacaklar

İşçilerin fiili eylemi sonucunda sermayedarlara 2 hafta üretimin durması kararını aldırdılar. Bu süre zarfında da ücretli izinli sayılacaklar.

Aldığımız bilgilere göre, koronavirüs testi pozitif çıkan işçiyle aynı ortamı paylaşan işçiler için farklı bir süre de belirlenmesi düşünülüyor.

Ayrıca fabrikada iki işçide daha Covid-19 şüphesi var, işçilerden birinin ailesinde çıkması bu bulguyu kuvvetlendiriyor.

Önemli bir kazanım

Fabrikada uzunca bir zamandır önlemler alınmamakla beraber, yakın zamana kadar, içeride çalışan taşeron işçileri arasında yaşı 50’yi geçkin olanlar da çalışmaya devam ediyordu. Son sözleşmede yaşananlarla birlikte işçilerin belli bir öfkesi vardı. Fakat bu öfkenin açığa çıkacağı örgütlülüğün zayıflığı suskunluk ve umutsuzluk havası yaratmaktaydı.

Fabrikada biriken öfke, bir işçide Covid-19 vakası çıkması ile açığa çıktı. İşçiler bu süreçte yönetimin hala adım atmaması üzerinde önce çalışmadan kaçınma hakkı için topluca dilekçe hazırladılar ve yönetime sundular. Sonrasında yönetimin işçilere attığı tehditvari mesaj bardağı taşıran son damla oldu.

Sarkuysan yönetiminin baskısına ve tehditlerine boyun eğmeyen Sarkuysan işçileri üretimi durdurarak önemli bir kazanım elde ettiler.

Kızıl Bayrak / Gebze