Metal TİS’leri öncesi Türk Metal’in bahaneleri:

“MESS sözleşmesi elimizi kolumuzu bağlıyor”

Metal İşçileri Birliği, facebook sayfasında yaptığı açıklamada, metal TİS’ler öncesinde mücadeleden kaçmak için bahaneler üreten Türk Metal çetesinin “bahanelerine karnımız tok, tek çare mücadele” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Temmuz 2023
  • 18:30

Metal İşçileri Birliği, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, metal TİS’ler öncesinde mücadeleden kaçmak için bahaneler üreten Türk Metal çetesinin “bahanelerine karnımız tok, tek çare mücadele” dedi.

Metal İşçileri Birliği’nin açıklaması şöyle:

“Soruyoruz!

- Nasıl bir sözleşme on binlerce işçiyi sefalete iterken MESS kodamanları kârına kâr katıyor?

- Nasıl bir sözleşme binlerce işçiyi bir anda işte atılmasına engel olacak maddelere sahip değil?

- Nasıl bir sözleşme her sene binlerce işçiyi bel, boyun ve sağlık sorunlarına dair en ufak bir güvence altına alamıyor?

- Nasıl bir sözleşme alım gücünün giderek erimesine karşı en ufak bir tedbir alıp güncel durum belirleyemiyor?

- Bu nasıl bir sözleşme ki sadece patronlara yarıyor.

Geçinemiyoruz!

Bugün fabrikalarda esas durum bu: Geçinemiyoruz!

İşçi kardeşler, bugünün meselesi “sen AKP'ye oy verdin, ben vermedim” demek değil, bu söylem mevcut durumumuzu değiştirmiyor. Çünkü esas problem tek başına AKP-MHP iktidarının değişmesi değil, biz işçilerin, işçi sınıfının bu saldırılara karşılık vermemesidir. Bunun dışındaki tartışmalar bizleri fabrika içinde bölmekten öteye götürmüyor. Yani fabrika çarklarında her bir kapitaliste ve onları koruyan yasalara karşı işçiler birlik olmadıkça koşullarımız insani anlamda değişmeyecektir.

Birçok işçi ek zam talebini yer yer dile getirirken bu talepleri örgütleyip mücadeleye çevirmesi gereken Türk Metal temsilcileri işçilere gerçekle alakası olmayan bahaneler uyduruyor. “MESS sözleşmesi bizi bağlıyor bu yüzden sözleşme dışında hareket edemeyiz” diyorlar. Oysa biz sözleşmenin 2015’te mücadeleyle değiştiğini de biliyoruz.

Kardeşler, işçilerin çıkarlarını korumayan hiçbir sözleşmenin geçerliliği yoktur. Resmen işçinin elini kolunu bağlayan bu orta oyunu bozulmalıdır.

Bizim elimizi bağlayan bahsettikleri gibi sözleşme değil birlik olup mücadele etmemektir, çözmemiz gereken de budur. Bunun çözümü ise fabrika çarklarında bir araya gelmek komiteler kurmak söz, yetki, karar hakkını eline alıp hem ek zam mücadelesini büyütmek hem mücadelemizin önündeki engelleri kaldırmak hem de MESS kodamanlarına karşı insanca bir yaşam kavgasını büyütmektir.

Metal İşçileri Birliği”