MİB ve İEKK’den Mata ve MKS ziyareti

Metal İşçileri Birliği ve İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları Mata ve MKS direnişçilerine ziyaret gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Mart 2023
  • 19:03

Metal İşçileri Birliği (MİB) ve İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) Mata ve MKS’de direnişçi işçileri ziyaret etti. Öncelikle Tuzla Serbest Bölge girişinde 22 gündür direnişte olan Mata Otomotiv işçileri ziyaret edildi. Serbest bölge girişinde MİB ve İEKK imzalı dövizlerle ve sloganlarla Mata işçileri selamlandı. Ziyaret sırasında “Mata işçisi yalnız değildir, yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

Mata’da direnen işçilerle dayanışma

Ardından İEKK adına mata işçilerine seslenildi ve şunlar ifade edildi:

Sermayeye karşı kadınıyla-erkeğiyle ortak mücadele edilmesi anlayışıyla hareket edenler olarak, patronun yasal-illegal her türlü baskı yöntemlerine, ülkede bu iktidar döneminde yaratılan korku iklimi ve işçi ve emekçiler cehpesinden elverişsiz koşullara, dahası derin yoksullaşmayla hareket edemez duruma getirildiğimiz bu süreçte atmış olduğunuz bu cesaretli adımı ve 22 gündür sürdürdüğünüz kararlı direnişi, en içten devrimci duygularımızla ve büyük bir coşkuyla selamlıyoruz!

İEKK konuşmasında, sömürü koşullarının artmasından ve kapitalistlerin büyümesinden bahsedildi ve “Mata, Farplas işçiyi eze eze, işçiden çala çala büyüyor” denildi. Konuşmada kapitalistler için grevlerin yasaklandığı OHAL’den, çarkların durmadığı pandemiden, derin yoksullaşma sürecinden bahsedildi. Son olarak, deprem sonrasına yaşananlara değinildi. Yoğun hak gasplarına uğrayan işçi sınıfının kayıpları artarken, sermaye sınıfının kazandığı dile getirildi. Konuşmada şunlar vurgulandı:

“Bu ülkede sendikalaşmak suç ama anayasal bir hak olan sendikal örgütlenme için işçi atmak suç değil. Fabrikalarda baskı-mobbing bir çalışma yönetmi olarak kullanılırken şiddete, tacize karşı çıkmak suç. 150’den fazla kadın işçinin çalıştığı yerde kreş açmamak suç değil ama bu talebi dillendirmek suç ilan ediliyor. Benzer şekilde depremde kızılayın depremzedelere çadır satması suç değil ama alınmayan önlemleri protesto etmek, dayanışma için seferber olmak suç ilan ediliyor...”

Konuşmanın devamında şunlar ifade edildi:

“Kadına yönelik şiddet bu kadar yaygınken İstanbul Sözleşmesinden çıkmakta bir beis görmeyenler şimdi de 6284 sayılı yasayı seçim pazarlıklarına feda ediyorlar. Mata’da kadın işçiler olarak ön safta durulan bu mücadele gerçek çözüm yolunun meclislerde, seçim hesaplarında değil, meydanlarda olduğunu gösteriyorsunuz”

Sınıf dayanışmasını yükseltme çağrısı yapılarak, konuşma sonlandırıldı. Ardından işçilerle direniş sürecine dair sohbete geçildi.

MKS işçileri ziyaret edildi

Mata otomotiv işçilerini ziyaret sonrası, Çayırova’da bulunan MKS Transformatör işçilerine ziyaret gerçekleştirildi. Direniş çadırından bir araya gelen MİB, İEKK ve MKS işçileriyle direniş süreçlerine dair sohbet edildi. Sendikacılar patronun yeni işçi alımı yaptığı ve 12 saatten fazla işçi çalıştırıldığı bilgisini aktardı. Fabrika önünde çevik otobüsünün hazır bekletildiği, çevik kuvvetinden fabrikada yemek yediği görüldü. 

MKS ziyaretinde servis giriş-çıkışlarında işçilere ortak seslenişler yapıldı. Ziyaret dayanışmayı büyütümek çağrısıyla sonlandırıldı. 

Her iki direnişteki işçilere Emeğin Kurtuluşu Gazetesi'nin son sayısı ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze