Türk Metal’in sözleşme anketlerini üzerine işçilerden tepki gelmeye devam ediyor. Metal İşçileri Birliği Facebook sayfasına yansıyan işçi tepkileri şu şekilde…
CMS işçisi şunları dedi:
“Bir anket hazırlanmış on binlerce işçiye.
Sorulara bakın ve lütfen tek şıkkı işaretleyin diyor.
Neden?
Siz bizden daha mı iyi biliyorsunuz sorunlarımızı.
Sözleşmeden beklentiniz nedir tek şık işaretleyin diyor neden?
CMS'yi örnek alalım 500’e yakın işçi atıldı yani iş güvencesi yok.
İşten atmalar sonrası müdüründen amirine baskı ve mobbing arttı, çiğli 2 de 16 saat mesai var yani çalışma koşulları kötü.
Ücretler zaten ortada.
Her 3 şıkta geçerli. Ama bunlar klimalı odalardan, lüks şubelerden, mis kokulu genel merkezlerinden kalkıp işçiyle yanyana geliyorlar mı?
Adamların işçiden haberi yokki sorunlarımıza çözüm olsun.”
Bursa Borusan işçisi şunları paylaştı:
“%100 üzeri beklerken ankete koydukları rakamlar şaka mı.
Dalga mı geçiyorlar işçi ile?
Sendikalı çalışan işçilerin halı ortada iken %100 altında alınan zam ile iş yerlerine gelmesinler.”
Trakya Döküm’den bir işçi şunları dedi:
“Trakya Döküm'de anket yapılıyor.
Ek isteklerimizi bu şekilde belirtiyoruz.
Birlikten kuvvet doğar.
Ek taleplerimiz:
-Firmalar çalışanların vergi yükünü karşılamalı.
-Firmalar çalışanlarına daha fazla sosyal aktivite faaliyeti oluşturmalı.
-Enflasyon zamları 6 aylık değil, 3 aylık olarak maaşlara yansıtılmalı.
-4 aylık ikramiyeler, 6 aylık olmalı.
-İkramiyeler maaşa dahil edilmemeli, zamanı geldiğinde tek seferde yatırılmalı.
-Resmi ve dini bayramlarda mesailer %300 olmalı.
-Yakacak yardımı ocak ayında tek seferde verilsin.
-Dini bayramlarda bayram paraları en az asgari ücret kadar olmalı.
-Yıllık izin parası 1 maaş olmalı."
Grup Atlantic işçisi şunları ifade etti:
“Grup Atlantic’te geçtiğimiz haftalarda onlarca işçi arkadaşımız işten atıldı. Kıdem ve ihbarlarınızı yatıracağız üstüne de üç maaş ikramiye vereceğiz dediler. Sonra ortaya çıktı ki, ikramiyeler brüt değil, net ücret üzerinden ödenecekmiş. Kandırdılar herkesi. Her şeyi brüt üzerinden hesaplayıp, işçilerin açlık sınırında olan yaşamlarını gizleyebileceklerini düşünen yönetim, ödeme yapacağında çıplak ücret diye tutturuyor. Biz deyince Grup Atlantic işçisi sefalet ücretine çalışıyor, birileri kızıyor. Şimdi gördünüz mü aslında esas maaşımızın ne kadar olduğunu? Çoğunluk 10 bin ile 10 bin 500 arası maaş alıyor. Vergi dilimi artmış, her ay yüksek vergi kesiliyor. Yetiyor mu? Hayır! Şimdilerde mobbingi artırdılar ki, insanlar bezsin çıksın gitsin.
İşçi kardeşlerim hepimiz yaşıyoruz bunları. Ne yönetim ne de Türk Metal bizim için bir şey yapmayacak. Onların işi bizi ezmek, düşük ücretlere mâhkum etmek. Sendika anket dağıtıyor orda bile bizi %70 zamma ikna etmeye çalışıyor. Taslağa %70 yazarsan alacağın ancak yarısıdır.
Ne yapacaksak biz işçiler yapacağız. Renault işçisi kardeşlerimiz anketlere tepkisini göstermiş, taleplerini yazmış. Gelin bizlerde yan yana gelelim. Kaderimizi Türk Metal’in eline bırakmayalım. MİB yanımızda! MİB ile iletişime geçelim, birliğimizi kuralım, insanca bir yaşam isteğimizi hep birlikte haykıralım!”
BSH işçileri şunları dedi:
“Eyyyy TM, hotel gezilerinde attığınız pozlarla bizi kandıramazsınız.
Zam taslağı %120'den aşağı sakın karşımıza çıkmayın.”
MAN Türkiye'den selamlar!
“Boşuna kağıt israfı”
İzmir’den bir metal işçisi ise şunları söyledi:
“TM’nin anket oyunu başladı. Kendi dar ve basiretsiz ufuklarını metal işçisine dayatmaya, algı yaratmaya çalışıyorlar. Daha önce çok gördük bunları. Ancak artık hareket edecek yer yok. Kriz, enflasyon, hayat pahalılığı ve metal işçisinin sefalet düzeyinde kalan ücretleri laf cambazlığına izin vermeyecek bir tablo sunuyor. Anket oyununu TİS masasındaki oyunlara çevirmelerine izin vermeyelim arkadaşlar.
Anketlerin üzerine kendi taleplerimizi yazarak hem tepkimizi gösteriyoruz hem de gerçek taleplerimizi iletiyoruz. Ancak yine dinlemeyecekler, kendi kafalarına göre taslaklar hazırlayıp masaya oturacaklar. Gelin şimdiden yan yana gelelim. Fabrikalarda taleplerimizi belirleyelim, ortaklaştıralım ve ne istediğimizi TM ağalarına iletelim. Tek ses olalım. Diğer fabrikalardan arkadaşlarımızla iletişime geçelim. Sesimizi büyütelim. TİS taslağı böyle olacak diye diretelim. Gerekirse eylem yapalım. Boş taslakla masaya oturmalarına izin vermeyelim. Boş taslakla oturunca yarısını bile alamıyorlar sonra işi şova çeviriyorlar.
Eylülde başlayacak sözleşme görüşmeleri. Belki yine aylarca sürecek. Kim enflasyonun ne kadar olacağını biliyor. Yılsonu asgari ücret zammı var. Şimdiden komik rakamlar dile getiriyorlar. Sınırı %70’de tutuyorlar. Hepsini alsa ne olur? Şimdi bile hiçbir anlam ifade etmezken 6 ay sonra yine açlık, sefalet… Sadece kızmak, öfkelenmek yetmiyor. Artık harekete geçme zamanı. Yaptık yine yaparız. Bugün atacağımız adımlar yarınımızı belirleyecek.”