KESK'ten İstanbul'da "Geçinemiyoruz" mitingi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) çağrısıyla emekçiler Kartal'da buluştu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Aralık 2021
  • 12:55

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir ve Diyarbakır’da gerçekleştirdiği mitinglerin ardından İstanbul ve Ankara’da buluştu. İstanbul Kartal’da gerçekleştirilen miting için Başak Marmaray İstasyonu’nda toplanıldı.

Kartal Meydanı’na yapılan yürüyüşte tüm kortejler alana girdikten sonra program sınıf mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşu ile başladı. Ardından müzik dinletisi ile program devam etti. Kürsüden yapılan konuşmalarda dün Kınık’ta madende meydana gelen “iş kazasına” değinilerek yaralı madenciler selamlandı. Maden Mühendisleri Odası’nın uyarılarının dikkate alınmadığı belirtilerek “Ne yazık ki işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri denetim dışı olduğu için önlemler yerine getirilmedi” denildi.

“Hiçbir siyasi iktidara boyun eğmeyeceğiz”

Maraş ve 19 Aralık katliamlarına değinilen konuşmaların ardından KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyenleri adına Cevahir Egemen konuşma yaptı. Egemen direnen işçileri ve sağlık emekçilerini selamlayarak başladığı konuşmasında Kınık’taki “iş kazasına” değinerek “Bunun adı cinayettir” dedi.

OHAL’i fırsata çeviren AKP iktidarının 4200 KESK emekçisini ihraç ettiğini hatırlatan Egemen KHK’ların kalıcı işsizlik olduğunu vurguladı. Marx’ın “Dünyada bir hayalet dolaşıyor” sözüne atıfta bulunan Egemen “Hiçbir siyasi iktidara boyun eğmeyeceğiz” diyerek örgütlenme çağrısı yaptı.

“Sabrımız tükendi!”

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil mitinge katılanları selamladığı konuşmasında şunları ifade etti:

“Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, onlar ‘korku, açlık, mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltme ile sınandığımızı’ söyleyip sabretmemizi söylüyorlar. Sabrımız tükendi. Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarlarken, sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma da şükretmemizi istiyorlar. Onlar iğneden ipliğe yurt dışından tüm ithalatı dolar ile yaparken ‘devletin verdiği parayı dolara çevirenler ahlaksızdır’ diyorlar! Oysa biliyorlar ki, bizlerin dolara yatıracak bir kuruş parası yok. Bırakalım paramızı dolara çevirmeyi, elimize geçen parayla ay ortasını bile göremiyoruz. Kimin ahlaksız, vicdansız olduğunu dünya âlem biliyor.”

Maraş ve 19 Aralık katliamlarına değinen Yeşil, baskı ve yasakların sürdüğünü belirterek şunları aktardı:

“Devletin güvencesi altındaki cezaevlerinde baskılar, şiddet, hatta taciz, tecavüz iddiaları ciddi boyutlara ulaştı. Geçen hafta yaşadığı şiddet, taciz ve istismarı gündeme getiren kadın tutuklu Garibe Gezer yetkililerin duruma seyirci kalması sonrasında yaşamına son verdi. Cezaevinde yaşamını korumadıkları gibi cenazesi için bir aracı dahi çok gördüler! Toplumsal değerlere göre yas tutma, defnedilme ve ölüyü anma hakkını ayaklar altına aldılar.”

Enflasyon, zam ve döviz artışına değinen Yeşil, geçinmek için talepleri sıralayarak kaynakların Diyanet’e ve savaşa aktarıldığını belirtti ve “Geçinmek için bütçedeki payımızı istiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret için kaynakların silah harcamalarına, savaş politikalarına aktarılmamasını, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından Niyazi Koyuncu sahne aldı.

Mitingden notlar

-Cansız bir atmosferde geçen mitinge BDSP, Asgari Değil İnsanca Yaşam Bileşenleri, HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve Rıdvan Turan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK üyesi işçiler, İkizdere direnişçileri, İstanbul Tabip Odası, Barikat İstanbul, CHP, HDP ile işçi ve emek örgütleri katıldı.

-Eylemde KESK'in şu taleplerinin yer aldığı pankartlar açıldı:

"İnsanca yaşamaya yetecek ücret için, Gelir vergisi adaletsizligine son vermek için, Hukuksuz, keyfi OHAL KHK'lerinin iptali için, Herkese genel gelir güvencesi için,Haftada 35 saatlik çalışma saati için güvenceli istihdam, güvenli gelecek için alanlardayız"

"İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza! Geçinemiyoruz", "İstihdam artıracak acil önlemlerin alınması için, herkese 3600 ek gösterge için, asgari ücretin insanca yaşayacak bir tutara çıkarılması, vergiden muaf olması için, gerçek bir toplu pazarlık sistemi için, torpile ve kayırmacılığa hayır! Mülakat değil liyakat için alanlardayız!"

-Ek olarak "Kümülatif yalanlara karnımız yok, mutfaktaki enflasyona göre ek yaşam" ve KESK Kadın Meclisi'nin "Krize, işsizliğe, erkek şiddetine karşı isyandayız" yazılı ana pankartlarını açıldığı yürüyüş kolunda, Eğitim Sen “Sözleşmeli, ücretli, uzman ve başöğretmen ayrımına hayır. Eşit işe eşit ücret istiyoruz" pankartıyla katıldı.

-“Sokağa, eyleme, direnişe! Sömürü, rant, talan, savaş düzenine karşı birleşelim” pankartının arkasında asgari ücret için eylem yapan bileşenlerinin katıldığı eyleme BDSP “Emeğimiz, özgürlüğümüz, geleceğimiz için sınıfa karşı sınıf” pankartı açtı. ”HDP "Êdi bese, geçinemiyoruz", HDK "Kapitalizmin krizine karşı halkların ortak mücadelesi kazanacak" ve ESP, "Krize, açlığa, yoksulluğa artık yeter; tek yol devrim" yazılı pankartı ve "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganlarıyla yürüyüşte yer aldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul