Mamak’ta “Geçinemiyoruz!” etkinliği

Mamak’ta ilerici-devrimci kurumların ve köy derneklerinin oluşturduğu Emek ve Demokrasi Güçleri “Geçinemiyoruz, insanca yaşam istiyoruz” şiarıyla Alyans Düğün Salonu’nda etkinlik gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Şubat 2022
  • 22:00

Mamak’ta ilerici-devrimci kurumların ve köy derneklerinin oluşturduğu Emek ve Demokrasi Güçleri “Geçinemiyoruz, insanca yaşam istiyoruz” şiarıyla Alyans Düğün Salonu’nda etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlik mücadelede şehit düşenler adına bir dakikalık saygı duruşu yapılarak başladı. Etkinlik tanıtım konuşmasının ardından Mamak Emek ve Demokrasi Güçleri adına açılış konuşması yapıldı. Konuşmada sömürüye ve hayat pahalılığına karşı işçi ve emekçilerin birlikte mücadele etmesi gerektiği vurgulandı ve şu talepler sıralandı:

-Zamların geri çekilmesi!

-İnsanca yaşamaya yeten ücret!

-Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!

-Ücretsiz sağlık, ücretsiz ulaşım!

-Faizler sıfırlansın!

-Sağlık emekçilerinin talepleri karşılansın!

-Direnişte olan işçilerin talepleri karşılansın!

-İşten atmalar yasaklansın!

-Kod 29, 25, 46 gibi ahlaksız maddeler anayasadan çıkarılsın!

-KHK’lar iptal edilsin!

-Sınırsız söz, basın, örgütlenme, gösteri ve toplanma özgürlüğü!

Ardından krizin ve yoksulluğun yükünü en fazla çeken taraf olan emekçi kadınlar adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada kadınlar üzerinde uygulanan sömürü politikalarına ve buna karşı kadınların işçi direnişlerinde ve eylemlerde en önde durduğu vurgulandı.

Yapılan konuşmaların ardından İlmek Müzik Topluluğu sahne aldı. Hep birlikte söylenen ezgilerin ardından sözü emekliler adına Tüm Emekli Sen temsilcisi aldı. Tüm Emekli Sen adına yapılan konuşmada temel tüketim maddeleri ve faturalara yapılan zamlardan söz edilerek emeklilerin ve genel olarak toplumun açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğine vurgu yapıldı. Bütün ezilen kesimlerin yan yana, birlikte mücadele etmesinin gereği vurgulandı ve emeklilerin talepleri sıralanarak konuşma bitirildi.

Ardından sermayenin işçilere yönelik saldırılarına ve direnişlere vurgu yapan bir konuşma gerçekleşti. Kapitalist krizin faturasının işçi-emekçilerin sırtına yüklenmeye çalışıldığı, pandemiyi bahane eden devletin çalışma yaşamını patronların lehine düzenlediği belirtildi.

Konulmanın devamında neredeyse tüm tüketim malzemelerine gelen zamlar ve enflasyon karşısında eriyen maaşlar, her geçen gün daha da ağırlaşan çalışma koşulları işçi ve emekçilerin yaşamını her geçen gün daha da ağırlaştırdığına vurgu yapıldı. “Tüm bu saldırılara karşı Çimsataş işçilerinin direnişi ile başlayan eylemlerin gün be gün arttığı, Farplas, Migros Depo, Yemek Sepeti işçileri gibi pek çok iş yeri ve sektörden işçilerin direnişleri izlenecek yolu göstermektedir” denilerek konuşma bitirildi.

Grup Devinim’in müzik dinletisinin ardından sözü gençlik adına bir üniversite öğrencisi aldı. Konuşmada öğrencilerin yaşadığı büyük ekonomik sıkıntılara değinilerek, öğrencileri cemaat yurtlarına mecbur bırakıp katleden bu sistemden sandıkta değil sokakta mücadele verilmesi gerektiği belirtildi.

Köy dernekleri adına yapılan konuşmada ise açlığa, yoksulluğa, hayat pahalılığına karşı hep beraber mücadeleyi büyütmek gerektiği vurgulandı.

Son olarak sanatçı Oğuz Boran’ın müzik dinletisinin ardından etkinlik sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara