Kayıt dışı çalışmanın faturası işçilere kesiliyor!

Mersin Serbest Bölge’de Gümrük Müdürlüğü ve kolluk güçleri sözde “denetim”lerini sürdürüyor. Serbest bölge girişinde işçilerin fabrikalarına gitmesi engelleniyor. Sigortasız, kayıt dışı çalışmanın faturası da patronlara değil işçilere kesilmeye devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Ekim 2018
  • 08:53

Güvencesiz, sigortasız, kayıt dışı çalışmaya karşı göstermelik adımlar atan sermaye devleti, bu koşullar altında sömürüyü alabildiğine yaygınlaştırıyor ve patronlara hizmet ediyor. Bu şekilde kârlarını katlayan patronlar sermaye devleti tarafından koruma altına alınırken, sözde denetimler de patronlara değil işçilere yapılıyor. Kaçak çalıştırılmanın faturasını da işçiler ödüyor.

Yüzlerce işçinin serbest bölgeye girişi yine engellendi

Mersin Serbest Bölge’de hayata geçirilen denetimler bu gerçeği gözler önüne sererken, fatura işçilere kesilmeye devam ediyor. Gümrük Müdürlüğü ve kolluk güçlerinin Ekim ayında hayata geçirdiği uygulama devam ediyor. Fabrikalarına gelen işçilere serbest bölge girişinde kimlik kontrolü yapılıyor. Sigortasız ve kayıt dışı çalışmanın yoğun olduğu bölgede, söz konusu hakları gasp edilen işçilerin serbest bölgeye girişi dün de engellendi, işçiler iş başı yapamadı. Akşam 17.00 sularında yüzlerce işçi serbest bölgeye alınmadı.

DEV TEKSTİL: Neden hep işçiler mağdur oluyor!

Serbest bölgedeki sözde “denetim” uygulamasının faturasının işçilere kesilmesine tepki gösteren Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği, “Gümrük Müdürlüğü’nün kolluk gücü eşliğinde yaptığı denetim, giriş kartı olmayan işçiyi serbest bölgeye sokmamaktan ibarettir” yorumunda bulundu.

Kaçak işçi çalıştıran patronların denetlenmediğinin ve hiçbir yaptırım uygulamasıyla karşılaşmadığının altını çizen DEV TEKSTİL, “Olan yine işçiye oluyor. Zira işe gidemediği gün ücretinden kesiliyor” dedi. Denetimlerin serbest bölge girişinde değil fabrikalarda yapılması ve kaçak işçi çalıştıran patronlara ceza kesilmesi gerektiğini vurgulayan DEV TEKSTİL’in talepleri şu şekilde:

- Serbest bölgede sigortasız çalışma son bulmalıdır!

- Kaçak şekilde çalıştırılan işçilerin sigortaları derhal yapılmalıdır!

- Geriye dönük sigortalar yatırılmalıdır.