Kamu emekçilerine sefalet zammı!

Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022’nin ilk altı ayı için %5, ikinci altı ayı için %7, 2023’ün ilk altı ayı için %8, ikinci altı ayı için %6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Ağustos 2021
  • 17:34

5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini kapsayan 2022-2023 dönemi toplu sözleşmesi Memur-Sen ve Kamu-Sen tarafından imzalandı. 

Toplu sözleşme öncesinde yetkili konfederasyon Memur-Sen ve Kamu-Sen taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17, iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talep etmişti. KESK ise kamu emekçilerinin maaşlarında yansımalarla birlikte yüzde 43,5 artış yapılmasını istemişti. KESK net 4 bin 810 TL olan en düşük memur maaşının önce 5 bin 219 TL’ye çıkarılmasını, bu tutar üzerine yüzde 33,21 artış yapılarak en düşük memur maaşının 6 bin 952 TL olmasını talep etti.

Hükümetin 2022’nin ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 6, 2023’ün ilk ve ikinci altı aylarında yüzde 6+6 ve enflasyon farkları teklifi konfederasyonlar tarafından kabul edilmedi. Hükümetin yeni bir teklifte bulunması beklenirken, hükümet ile Memur-Sen ve Kamu-Sen arasında toplu sözleşme görüşmelerinin son günü anlaşma sağlandığı duyuruldu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan toplantıda taraflar bir araya gelerek anlaşmanın sonucunu açıkladı. Memur ve memur emeklisinin maaşlarına 2022’nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023’ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı pazar günü toplu sözleşme müzakerelerinin sonucunun açıklanacağını duyurdu.

KESK: Teklifiniz yoksulluk ve sefalet teklifidir!

KESK tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Kamu emekçilerini enflasyona ezdirmedik diyenlere sözümüz var: Kamu emekçisinin, işçinin, çiftçinin, esnafın, dar gelirlinin mutfağında yangın var! Teklifiniz yoksulluk ve sefalet teklifidir! Dağ fare doğurmuştur. Hiçbir kamu emekçisinin hanesi yoksulluk sınırının altında kalmamalıdır. Sarı sendikalar bu toplu sözleşme görüşmelerinde de görevlerini yerine getirmişleridir. Bu karanlık tablodan, sefalet koşullarında yaşamaktan, güvencesizlikten kurtuluşun yolu kamu emekçilerinin ve emeklilerinin yetkinin asıl sahibi olarak mücadele etmesidir. KESK üstüne düşeni yapacaktır.”