KESK’li emekçiler Ankara’ya yürüyor: İllerden eylemler

KESK TİS görüşmelerinde hükümetin teklifini protesto ederek, kendi TİS taleplerini illerde yaptığı eylemlerle açıklıyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Ağustos 2021
  • 19:55

AKP-MHP iktidarının sefalet zammı dayatmasına karşı Ankara'ya yürüyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi emekçiler illerde yaptığı eylemlerle TİS taleplerini haykırıyor.

İzmir

KESK İzmir Şubeler Platformu Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İl Binası önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde basın metnini KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven okudu.

Hükümetin teklif ettiği rakamın yoksulluğu dayattığını vurgulayan Güven “TÜİK enflasyonu yani resmi enflasyon değildir. Bu ülkede hiç kimsenin neredeyse siyasal iktidarın talimatları ile belirlenir hale gelen resmi enflasyon verilerine, yine işsizlik verilerine güveni kalmamıştır. Bizleri yıllardır ezim, ezim ezen sokakta, çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız hayatın gerçek enflasyonudur” dedi.

Güven son olarak “Ayrım yapmaksızın hepimize insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam-güvenli gelecek, demokratik-adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırıldığı gerçek bir toplu pazarlık sistemi için tüm konfederasyonları, kamu emekçilerinin birlikte ortak mücadele etmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz” dedi.

Antep

KESK’in Batman yürüyüş heyetinin Antep’te yaptığı eylemde iktidarın teklifi eleştirilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Açlık sınırının 3 bin, yoksulluk sınırının 9 bin 500 TL’yi bulduğu, yaşanan gerçek hayat pahalılığının %40’ı aştığı koşullarda aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye yapılan bu teklifin adı Sefalet, Yoksulluk, Güvencesizlik Teklifidir. Dolayısıyla hiç kimsenin ve hiçbir konfederasyonun  bu teklife değer yükleme çabasına girmeye, 'maaş artışlarının üzerine bir, iki puan ilave edilirse çözülür' yaklaşımı sergilemeye, kamu emekçilerinden gizli kapalı kapılar ardında pazarlıklar yürütmeye, kamu emekçilerinin temel hiçbir sorununu çözmeyen teklifleri kabul etmeye hakkı yoktur.”

Adana

KESK Adana Şubeler Platformu, Batman’dan Ankara yürüyüşü için yola çıkan heyeti karşıladı. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, tüm engellemelere rağmen Adana’ya vardıklarını belirterek, hükümetin TİS teklifinin kendileri için “yok hükmünde” olduğunu söyledi.

Açıklamanın ardından heyet Mersin’e doğru yola çıktı.

Mersin

Batman yürüyüş heyetinin Mersin’deki eyleminde KESK Mersin Şubeler Platformu adına Tüm Bel-Sen Şube Başkanı ve Dönem Sözcüsü A. Mustafa Özbay  konuştu. Özbay’ın konuşmasını ardından KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil konuştu. Konuşmaların ardından eylem sloganlarla bitirildi.

KESK’li emekçilerin yarınki programı

1. Kol

Bursa: Saat 09.30 Hareket – Uğurlama

Eskişehir: Saat 12.30 Basın Açıklaması – Bildiri Dağıtımı

Ankara: Saat 17.00 Varış

2. Kol

Mersin: Saat 11.00 Hareket – Uğurlama

Ankara: Saat 17.00 Varış