Kamu emekçilerinin ek zam talebi

Kamu emekçileri ek zam talebiyle pek çok kentte basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Haziran 2021
  • 17:00

KESK'e başlı Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Emekçileri Sendikası (SES) ve Büro Emekçileri Sendikası (BES), ek zam talebiyle birçok kentte basın açıklaması gerçekleştirdi. Büro Emekçileri Sendikası, Trabzon’da Defterdarlık Vergi Dairesi önünde, Bursa’da, Antalya’da, Konya’da, İstanbul’da Kadıköy ve Unkapanı’nda SGM önünde eylemler gerçekleştirdi.

BES Bursa: “Mutlu bir azınlık servetine servet katıyor”

Büro Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, ‘insanca yaşam için, ek zam ve bütçe talebi’ ile Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı İhsaniye Ek Hizmet Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

15-16 Haziran 1970 yılında sendikal bürokrasiye ve gasp edilmek istenen haklarına ilişkin işçi sınıfının gerçekleştirdiği Büyük İşçi Direnişi’ni selamlayan Büro Emekçileri Sendikası Bursa Şube Başkanı Nuriye Aydemir, fili ve meşru bir hatla direnerek sendika kurduklarını, tüm baskılara rağmen emek, barış ve demokrasi mücadelesini kararlılıkla devam ettirdiklerini söyledi.

Emek rejiminin, kadını görünmez kılınan, değersizleştirilen ev içi ve bakım emeği üzerinden inşa edildiğini aktaran Aydemir şunları ifade etti:

“Yıllardır bu temelde kadınlar; evden, uzaktan, yarı zamanlı gibi esnek çalışma biçimlerine yönlendiriliyor. Şimdi pandemi ile birlikte esnek çalışma biçimlerinin, tüm emekçiler için kalıcı hale getirilmesi planlanıyor. Esnek çalışma güvencesiz, örgütsüz, daha ucuza çalıştırmayı hedefleyen köleliği derinleştiren bir yöntemdir. Pandemi döneminde her ne kadar zorunluluk olsa da normal koşullarda kalıcı hale getirilmesi asla kabul edilemez.”

Van’da basın toplantısı

BES Van Şubesi sendika binalarında basın toplantısı düzenledi. Basın metnini okuyan BES Van Şube Başkanı Mehmet Dündar şunları söyledi:

"Gençlerimize KYK borcunu ödeyemediği için haciz işlemi uygulayan iktidarın, milyonlarca dolar kredi borcunu ödemeyen yandaşlarına ihale üstüne ihale verdiği bir düzende, merkez bankasının 128 milyar dolar rezervinin buharlaşması iktidar tarafından bir varmış, bir yokmuş kıvamında masal gibi yurttaşlara anlatılmaya çalışılarak ört bas edilmeye çalışılıyor. ‘Döviz kurlarındaki artış karşısında dolarla mı maaş alıyorsunuz?’ yaklaşımını öne çıkaran iktidar, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken, maaşlarımız her ay erimeye devam ediyor. Son yirmi yıl içerisinde ortalama memur maaşı geleneksel ölçü birimimiz olan çeyrek altın karşısında da hızla erimeye devam ediyor. 20 yıl önce maaşımızla 25 çeyrek altın alabiliyorken, bugün 6 çeyrek altın bile alamadığımız bir süreci yaşıyoruz”

BES İstanbul ve Konya'da ek zam talebiyle açıklama yaptı.

Mersin’de SES ve BES eylemi

SES ve BES Mersin Şubesi, ek zam talebiyle Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Eylemde “Hayat pahalı, emek ucuz! Ek zam istiyoruz” yazılı pankart açıldı. Basın metnini okuyan BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, AKP-MHP iktidarının pandemi döneminde işyerlerini açamadığı için devletten destek bekleyen esnafın “nankörlükle” suçlandığını belirterek şunları söyledi:

“Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü diyenlerin kendileri dışındaki herkese yönelik kurdukları kin ve nefret dili üzerinden toplumu kutuplaştırdıkları iktidarlarını kutuplaştırma siyaseti ile sürdürmeye çalışıyorlar. Kürt sorununu çözümsüzlüğe sıkıştırıyor ve savaş politikalarının bedelini hem ekonomik hem politik hem de psikolojik olarak tüm ülkeye ağır bir biçimde ödetiyorlar.”

Okunan basın metinlerinde kamu emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:

“* Bugün ülke genelinde alanlardayız, eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş istiyoruz.

* Güvenceli çalışma, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz.

* Emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatin esas alınmasını istiyoruz.

* Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dâhil edilmesini istiyoruz.

* Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen büro emekçilerinin işlerine iade edilmesini istiyoruz.

* Kamuda mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz.

* Eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve demokrasi istiyoruz.”

Antalya'da eylem

BES Antalya Şubesi üyeleri "İnsanca yaşayacak bir ücret için, ek zam istiyoruz” yazılı pankartla Antalya Defterdarlığı önünde eylem yaptı.

Eylemde konuşan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, “Biliyoruz ki; Bizlere insanca yaşayacak bir maaşı dahi fazla görüp kendilerine en yükseğinden 5 maaş alanlara, bizlere kuru ekmek almaya yetecek yüzde 3, kendilerine 3 asgari ücret tutarında artış yapanlara tahammülü kalmadı" ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi.