Dünya Eşitsizlik Raporu’na göre küresel milyarder sayısı, 2021’de rekor kırdı. Milyarderlerin toplam serveti bir yıl öncesine göre yüzde 75 arttı.
Pandemiyle birlikte eşitsizlik ve adaletsizlikleri ayyuka çıkan kapitalizm 2021 yılında bir tarafta zenginleri daha da zengin hale getirirken, işçi sınıfını ve emekçileri açlık ve korona ikilemiyle ölümüne sömürüye mahkum etti. Bu koşullar servet ve sefalet kutuplaşmasını daha da derinleştirdi.
Inequality Lab tarafından paylaşılan, eştisizlikleri bir kez daha gözler önüne seren rapora göre, Avrupa en eşit bölge, eşitsizliğin en derin olduğu bölge ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika.
BBC Türkçe’de yer alan haberde Ekonomist Thomas Piketty’nin kurduğu Paris merkezli Inequality Lab tarafından paylaşılan Dünya Eşitsizlik Raporu’nun 2021 sonuçlarında; en tepedeki yüzde 1, 1990’ların ortasından bu yana biriken tüm ek servetin yüzde 38’ini; en alttaki yüzde 50 ise bu birikimin sadece yüzde 2’sini aldığı belirtildi. Bugün küresel eşitsizlik, batı emperyalizminin zirvede olduğu dönemle aynı seviyede.
Türkiye’de en zengin yüzde 10, tüm gelirin yüzde 54’üne sahip
Rapora göre Türkiye’de gelir eşitsizliği son 15 yılda artmaya devam etti ve son üç yıldaki ekonomik yavaşlama tüm nüfus gruplarının gelirlerini azalttı.
Buna karşılık en yoksul yüzde 50’nin ortalama geliri yıllık 20.260 TL iken en zengin yüzde 10 bunun 23 katı kadar yani 463.020 TL kazanıyor. En zengin yüzde 10, tüm gelirin yüzde 54,5’ini alırken, en yoksul yüzde 50’nin payı sadece yüzde 12.
Rapor, son 25 yılda ulusal serveti iki katına çıkan Türkiye’de servetin dağılımdaki eşitsizliğin derinleştiğini söylüyor.