Dümeninde AKP-MHP koalisyonunun bulunduğu sermaye iktidarı, işçi sınıfı ve emekçilerin haklarını gasp edebilmek için her fırsatı değerlendiriyor. Son olarak da, kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarına yapılacak enflasyon zammı öncesi enflasyon düşük tutularak emekçilerin cebinden çalındı.
BirGün’den Ozan Gündoğdu’nun haberine göre, TÜİK verileri emekli ve memurların tepkisini çekerken hükümet kalem oyunlarıyla emekli ve memurun cebinden yedi. Enflasyon sepetindeki ağırlığı bir hayli fazla olan çay, şeker, akaryakıt ve elektrik zamları haziran ayı enflasyonunda hesaplanmadı. Çünkü zamlı fiyatlar Temmuz ayı itibariyle tezgahlara yansıyacak. Eğer sadece bu ürünlere yapılan zam Haziran ayı enflasyon verisine yansısaydı 6 aylık enflasyon yüzde 5,65 olacak, emekli ve memur maaşları ise fazladan yüzde 0,64 zam alacaktı. Bu kalem oyunuyla hükümet en düşük memurun cebinden aylık 23 lirayı çalmış oldu.
Benzine 27 kuruş zam
Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek olan benzin zammı Haziran enflasyonunun düşük çıkmasına sebep oldu. TÜİK’e göre benzin fiyatı Mayıs ayında 7,12 lira iken Haziran ayında 6,91 liraya geriledi. Böylece benzinde fiyatlar Haziran ayında yüzde 2,8 düştü. Ancak benzine 1 Temmuz itibarıyla 27 kuruş zam gelecek ve benzinin litre fiyatı ortalama 7,18 liraya yükselecek. Yani Haziran’da düşüş var gibi görünen benzinde aslında yüzde 0,8 oranında zam var. Benzinin 418 mal içinde enflasyon sepetindeki ağırlığı yüzde 1,4 olarak tespit ediliyor. Benzine eğer 1 gün önce zam yapılmış olsaydı ilk 6 aylık enflasyon 0,06 puan daha yüksek çıkmış olacaktı.
Mazota 22 kuruş zam
Haziran ayında fiyatı düşen ürünlerden biri de mazot. Üstelik mazotun TÜFE sepetindeki ağırlığı benzinden de fazla. TÜİK’e göre Haziran ayında mazot fiyatları yüzde 1,5 düştü. Halbuki Temmuz başında pompa fiyatına yansıyacak olan zam 1 gün önce yapılmış olsaydı, mazota aylık yüzde 1,83 zam gelmiş olacak, böylece memur ve emekliler daha yüksek zam almış olacaklardı. Mazotun TÜFE sepetindeki ağırlığı yüzde 1,77 düzeyinde olduğu için bu kalem oyunu sayesinde enflasyon 0,065 puan daha düşük gösterilmiş oldu.
Çaya yüzde 15 zam
TÜİK verilerine göre Haziran ayı içinde çay fiyatları aylık sadece yüzde 0,47 oranında arttı. Ancak Haziran ayı sonunda Çaykur’dan yapılan açıklama ile Temmuz ayında çaya yüzde 15 zam yapılacağı bildirildi. Yurttaşların bol miktarda tükettiği çayın TÜFE’deki ağırlığı yüzde 0,48. TÜİK verilerine göre yılbaşından bu yana çay fiyatları yüzde 6,8 azalmış durumda. Ancak yüzde 15’lik zam Haziran ayında hesaplansaydı, çaydaki 6 aylık fiyat artışı yüzde 7,1 olacaktı.
Şekere yüzde 16 zam
TÜİK’e göre haziran ayında toz şeker fiyatları sadece binde 8 oranında artış gösterdi. Halbuki 25 Haziran’da Türkiye Şeker Fabrikaları’ndan yapılan açıklamada şekere yüzde 16 zam yapıldığı açıklanmıştı. Toz şeker de TÜİK sepetindeki ağırlığı yüksek ürünlerden. Toz şekerin madde sepetindeki ağırlığı yüzde 0,31.
Elektriğe yüzde 15 zam
Temmuz ayıyla beraber yurttaşın elektrik faturaları da yüzde 15 zamlanacak. Ancak bu zam da Haziran ayı enflasyonunu etkilemedi. Üstelik normal şartlar altında 1 Nisan’da açıklanan elektrik fiyatları düzenlemesi bilinmeyen bir sebeple Temmuz’a ertelendi. Böylece memurun alacağı zam hesaplanırken elektrik zammı hesaptan çıkarılmış oldu. Elektriğin madde sepetindeki ağırlığı ise yüzde 2,99 oranıyla bir hayli yüksek. Bu sebeple emekli ve memura yapılacak yapılan bu kalem oyunuyla ciddi şekilde etkilendi.
Sigara ve alkole zam
Sigara ve alkol ürünlerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı geldi. Yasa ile daha önce yılda 2 kez enflasyon güncellemesi yapılacağı belirtildiği için bu kez yeni ÖTV oranlarını gösteren liste Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine konuldu. Yapılan değişiklikler ile sigaranın ÖTV’si 55 kuruş, 50 cl’lik biranın ÖTV’si 42 kuruş, 70’lik rakı 7.27 lira, 70’lik şarap 58 kuruş zamlandı. Zamlar Temmuz’a yığıldı.