Türkiye kapitalizmi, 2018 yılında ekonomi başta olmak üzere derinleşen çok yönlü krizinin etkisiyle işçi sınıfının ve emekçilerin sefaletini pekiştirmişti. Artan enflasyon, işsizlik, hayat pahalılığı ve eriyen ücretler emekçilerin yaşamını bunaltırken, geride kalan yılda sermaye sınıfının belli kesimlerinin katlanan zenginlikleri dikkat çekmeye devam ediyor.
Özellikle artan enflasyon üzerinden AKP şeflerinin de demagojik söylemlerle sözde “hedef aldığı” market zincirlerinin geçtiğimiz yıl katlanan gelirleri, 2018 yılı bilançoları ve krizin derinleşmesi beklenen 2019 yılı için koydukları ‘büyüme’ hedefleriyle ayyuka çıktı.
BİM’in net kârı yüzde 45 arttı
BİM’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) dün akşam bildirdiği 2018 finansal sonuçlarına göre, şirketin satış gelirleri yüzde 30’a yakın artışla 32,3 milyar liraya ulaştı. BİM’in net kârı da yüzde 45 artışla 1,25 milyar lira oldu. Şirketin bu yılki yatırım hedefi 1,1 milyar lira olarak açıklanırken, 820 yeni mağazanın açılması planlanıyor.
Şok Marketler’in satışları yüzde 35 arttı
2017 yılı sonunda 2,2 milyar liralık net borç ile halka arz sürecine giren Şok Marketler, CEO Uğur Demirel’in iddiasına göre “2018'in ilk yarısında 2,3 milyar TL ile son 10 yılın Türkiye'deki en büyük birincil halka arzlarından biri”ni gerçekleştirdi. Halka arz sonrası gelirlerini toplayan şirket 2018 sonu itibarıyla 12,1 milyon TL'lik net nakit pozisyonuna ulaştı.
Şok Marketler’in 2018 yılında gerçekleştirdiği konsolide satışları ise önceki yıla kıyasla yüzde 35,2 artarak 12,1 milyar liraya ulaştı. Geçtiğimiz yıl mağaza sayısını 6 bin 364’e ulaştıran şirketin 4 bin ek istihdamla çalışan sayısı 27 bini geçti.
En büyük gelirli Migros’a “kırılganlık” uyarısı
Market zincirlerinde önde gelen Migros’un satışları ise geçen yıl yüzde 22 artışla 18,7 milyar liraya ulaştı. Buna karşın şirket TL’nin değer kaybı nedeniyle finansal durumunda bozulma yaşayarak, 835,6 milyon lira zarar etti.
Buna karşın şirket bu yıl, 100 yeni mağaza ve 300 milyon liralık yatırımla satışlarını yüzde 20 arttırmayı hedefliyor.
Fitch’ten uyarı: Perakende sektöründe zorluklar ve imkanlar
Öte yandan Migros’un finansal durumundaki bozulma, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in dikkatini çekti. Migros, Pınar ürünlerinin sahibi Yaşar Holding ile birlikte Fitch’in ‘en kırılgan şirketler’ listesine girdi.
Fitch Ratings’ten yapılan değerlendirmede, TL’deki değer kaybıyla birlikte döviz borçlarının artmasının ve finansman sorunlarının, yeni yılda düşen tüketici güveni nedeniyle daha büyük bir risk taşıdığı üzerinde duruldu. Finansal sorunları tüketiciye fatura etme esnekliğinin azalacağı öngörüsünde bulunan Fitch, yeni dönemin tüm zorluklara karşın perakende sektörü sermayedarları için taşıdığı imkanlara da işaret etti.
Fitch’e göre “modern perakendeciler” diye tanımlanan market zinciri sermayedarları, “geleneksel perakendeciler” diye tanımlanan esnaftan pazar payı alma noktasında güçlü konumda bulunuyor.