Asgari ücrette ikinci görüşme: Enflasyon ve kriz ile sefalet ücreti dayatıldı

Asgari ücret görüşmelerinin ikinci toplantısında hükümet kanadı kriz, işsizlik ve ekonomik büyüme rakamları ile işçi sınıfına sefalet ücreti dayatmak için patronlara hizmetini sürdürdü.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Aralık 2018
  • 08:28

Yaklaşık 7 milyon işçiyi doğrudan ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde ikinci toplantıda hükümet kriz, artan işsizlik ve büyüme oranlarındaki düşme rakamlarını masaya getirerek bir kez daha işçi ve emekçilere sefalet ücreti dayatmaya çalıştı. Ayrıca 2019 hedeflerini de düşük zammı kabul ettirmek için gündeme taşıdı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonun ikinci toplantısı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nda (TİSK) gerçekleştirildi.

Dün basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 2 saat süren toplantının çıkışında basına açıklama yapan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, “Bu ayın sonuna kadar gerekli bütün çalışmaları yapıp, elimizden gelen her şeyi yapıp, hiçbir şeyi gözden kaçırmadan iyi bir asgari ücret rakamı sunmayı umuyoruz. Çıkacak sonucun tüm ülkemize, ekonomimize, asgari ücretlilerimize ve tüm çalışanlarımıza hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Önder, toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından sunum yapıldığını söyledi.

Türk-İş’in bir işçinin geçim maliyetinin hesaplanması için bir önceki toplantıda talep ettiği TÜİK raporunun bu toplantıya yetişmediğini dile getiren Önder, raporun gelecek hafta Türk-İş’te sunulacağını söyledi.

Taraflardan toplantıya övgüler

Önder, “İyi bir toplantı oldu” derken Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, komisyonun “kendi saygınlığına yakışır” bir çalışma yaptığını söyledi. TÜİK verileriyle Türk-İş verilerinin örtüştüğünü ifade ederek “Önümüzdeki hafta iyi bir noktaya geleceğimizi düşünüyorum” dedi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “Biz sadece asgari ücretle mevcut çalışanlarımızı değil, yatırımcılarımızı ve iş bekleyen işsizlerimizi de düşünerek belirlemek üzere bir aradayız” diyerek “Dikkat ettiğimiz şeylerden biri de hükümetimizin enflasyonla mücadele programının desteklenmesi” diye konuştu. Ayrıca asgari ücret desteğinin artmasını istedi.