Enflasyon zamları eritti, yoksullaşma arttı

Mayıs 2019 itibarıyla geçtiğimiz yıla kıyasla gıda ürünlerinde fiyatlar yüzde 30’a yakın arttı. Asgari ücretlinin alım gücü ise yüzde 8 düştü.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Haziran 2019
  • 09:45

Sermaye devleti krize çözüm adı altında sermaye için kurtarma paketleri ve teşvikleri birbiri ardına açıklarken, işçi sınıfı ve emekçilere reva görülen sefalet daha da büyüyor. Emekçiler üzerindeki baskıları arttıran, sömürüyü ağırlaştıran sermaye iktidarı, işsizlik sopasıyla emekçileri boyun eğmeye zorluyor. Enflasyon, hayat pahalılığı ve artan yoksullaşma ile de krizin faturası emekçilere ödettiriliyor.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) hazırladığı son rapor, asgari ücretlinin daha da yoksullaştığını bir kez daha gözler önüne serdi. Yüzde 30’a varan gıda enflasyonunu karşılamayan ücret zamları nedeniyle emekçilerin sefaleti derinleşti.

Alım gücü yüzde 8 eridi

TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı resmi enflasyon Mayıs ayında yüzde 18,71 oldu. Gıda enflasyonu ise yüzde 28,44 oldu. BİSAM’ın ‘Alım Gücü Araştırması Dönem Raporu’nda, bu artışın etkisiyle, asgari ücretlinin gıdadaki alım gücünün ne kadar düştüğü hesaplandı. Enflasyona paralel yapılan zamma karşın asgari ücretli işçinin alım gücünün yüzde 8 düştüğü ortaya kondu.

Raporda, alım gücünün farklı tüketim maddelerinde ne kadar düştüğü de yer aldı. Sarmısak ve patateste yüzde 40 oranında düşen alım gücü, domateste yüzde 32, patlıcanda yüzde 30, kuru soğanda yüzde 30, tavukta yüzde 24 geriledi.

Temel tüketim maddelerinde alım gücü düştü

TÜİK verilerinden yapılan hesaplamalara göre, sebze fiyatlarındaki yüksek artışlar, ücretlinin alım gücünün temel tüketim maddelerinde büyük düşüşlere yol açtı. Bununla ilgili rapordaki veriler şöyle:

-2018 yılı Mayıs ayında alabildiği kadar sebze alabilmesi için ücretinin mevcuttan 763 lira (3 bin 263 lira) daha fazla olması;

-Aynı miktarda meyve alabilmesi için ücretinin mevcuttan 322 lira (2 bin 822 lira) fazla olması;

-Aynı miktar ekmek ve tahıl ürünü alabilmesi için ücretinin 2,621 lira, aynı miktar et alabilmesi için ücretinin 2,607 lira, aynı miktar katı ve sıvı yağ için ücretinin 2,573 lira, aynı miktar süt ve süt ürünü alabilmesi için ücretinin 2,554 TL olması gerekiyor.