İşçiler can derdinde, AKP iktidarı kar peşinde!

Sermaye devleti, korona salgını can almaya devam ederken “işçiler hariç herkes evde kalsın” diyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Nisan 2020
  • 09:46

Sermaye iktidarının dümeninde oturan AKP’nin virüse karşı şiarı “üretim durmamalı, ihracat sürmeli” oldu. 20 yaş altındakilerin sokağa çıkma yasağının içişleri bakanlığının ek genelgesiyle 18’e düşürülmesi hem sermayenin hem ona hizmet eden AKP iktidarının kar hırsını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. “Üretimin çarkları her ne pahasına olursa olsun dönmeye devam etmeli” diyorlar. Burjuvaziye hizmet kepazeliği, kimi zaman kendi aldıkları kararların bile ayaklar altına alınması pahasına uygulanıyor.

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı “Devletimiz korona virüsle mücadelede önce sağlık önce insan diyen işverenlerimizin ve çalışanlarımızın yanında” sloganıyla bir kamu spotu hazırladı. Kamu spotunun ana teması esnek çalışmayı işçilerin bilincine kazımak. İşsizlik fonunu yağmalayan kısa çalışma ödeneğine güzelleme yapan bu video-reklam işçilere mi, yoksa sermayedarlara mı sesleniyor. Bu sorunun cevabı, işçi sınıfının ölümle burun buruna çalışmaya zorlanmasıyla yanıt buluyor.  Aynı zamanda AKP iktidarı işçilerin ve tüm toplumun sağlığını umursamayarak, oluşan öfkeyi kontrol altında tutmak için aldatmaca ve yalan siyasetinde sınır tanımıyor. Fabrikalar ve hastanelerde toplum sağlığı üzerinden ölümcül bir kumar oynanıyor.

Bu oyuna kısaca bir göz atalım. Sarkusyan'da işçiler virüse karşı patronun önlem almaması karşısında iş durdurarak ücretli izin hakkını kazandı.  Diğer yandan Çiğli organizede Akar tekstil işçileri önce hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmalarına karşı iş durdurdu, sonra patronun tehdidiyle makinalarının başına zorla gönderildi. Valfsanda sermaye uçağı sendika yönetimiyle patron işbirliği yaparak işçileri zorla çalıştırmaya devam ediyor. Her yeni gün ülkenin dört bir yanındaki fabrikalardan hasta ve ölüm haberleri geliyor. İşte bu videonun hedefi işçi sınıfını açlıktan ölmekle virüsten ölmek arasında tercih yapmaya zorlamaktır.

Efendiler, milyonlarca işçiyle dalga geçercesine üç ay maaş ‘desteği’ vereceklermiş! İşçilerin fonu sermayedarlara peşkeş çekilecek. “Sermaye sınıfına, başvurun istihdamı koruyun” çağrıları yaparken amaçları “düzenin istikrarı”nı korumaktır.

İşçi sınıfının yaşama hakkı gasp edilirken esnek üretimi, yani kölece çalışmayı kalıcılaştıran bu politik cambazlığa karşı yapılması gereken, fabrikalarda üretimden gelen gücü kullanarak greve çıkmaktır.

M. Devrim