Greif'in işgal şiarı Kadıköy’de yankılandı!

Greif işçileri bugün de Kadıköy'de gerçekleştirdikleri kitlesel yürüyüşle direniş kararlılıklarını haykırdılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Mart 2014
  • 22:41

Greif işçileri ile ilerici, devrimci güçler Kadıköy’de coşkulu ve kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması yapıldı. Greif baş temsilcisi Orhan Purhan konuşmasında yaşadıkları süreci aktardı ve “Bizleri kurtaracak olan kendi ellerimizdir” dedi. Purhan sendikaların kendilerini yalnız bıraktığını söyledi ve direnişleri ile dayanışma çağrısı yaptı.

Purhan, konuşmasında Greif işçilerinin sesi İstanbul’un çeşitli merkezlerinde yankılanmaya devam ediyor dedi.

Greif işçileri Kadıköy’e ulaşır ulaşmaz pankartlarını açarak eylemlerine başladılar. rıhtımdan Boğa Heykeli’ne yürüyen işçiler, “İşgal, grev, direniş!” yazılı pankartlarını açtılar ve “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Her yer Greif, her yer direniş!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarını haykırdılar. Eylemde "Yaşasın işçilerin birliğ!"i sloganı Kürtçe de atıldı.

 

Greif-Feniş omuz omuza!


Boğa Heykeli’ne ulaşan işçiler coşkulu sloganları ile eylemin başlamasını beklediler. Devrimci ve ilerici güçlerde flama ve bayrakları ile eylemin başlangıç saatine doğru buluşma yerine geldiler. 
Eylem saatinin gelmesi ile birlikte kitle Altıyol'da yolu keserek yürüyüşüne başladı. Yürüyüş sırasında Feniş işçileri de “Kıdem tazminatımız ve maaşlarımız gasp edilemez!” yazılı pankartları ile kitleye katıldı.


 

“Boyun bükmeyeceğiz, teslim olmayacağız!”

Kitlenin Eminönü İskelesi’ne ulaşmasıyla birlikte fabrika baştemsilcisi Orhan Purhan konuştu. Toplu İş Sözleşmesi sürecinde düşük ücretlerin yükseltilmesi ve taşeronluk sisteminin kaldırılmasını istediklerinin altını çizen Purhan, patronun haklı taleplerine rest çekerek karşılık verdiğini söyledi. Purhan “bunun üzerine Greif işçileri olarak, asla ve asla bu rest karşısında boyun bükmeyeceğimizi, teslim olmayacağımızı, 22 gündür sürdürdüğümüz direniş ile ortaya koyduk. Greif işçileri olarak şunu söylüyoruz ve istiyoruz: Mevcut düzenlemede olan taşeron köleliğinin kaldırılması ve fabrikamızdaki tüm işçilerin kadroya alınarak, insanca yasayacakları bir ücret verilmesini istiyoruz” dedi.
 Greif işçisinin yaktığı meşaleyi bölgedeki tüm fabrikalara yayacaklarını ifade eden Purhan, sözlerine şu şekilde devam etti: 
”Şunu bilsinler ki, onların istediği her şeye artık işçi sınıfı boyun bükmeyecek, boyun eğmeyecek. Bizler Greif işçileri olarak kölece çalıştırılma koşullarına karşı başlattığımız isyan, başka fabrikalardan boy verecektir, filiz verecektir.”

Purhan, direnisin yayılacağına emin olduklarını çünkü yıllardır uygulanan neo-liberal politikaların işçileri adeta köle haline getirdiğini kaydetti.
 'İyi' diye sunulan yasa ve kanunların işçileri daha da köleleştirdiğine dikkat çeken Purhan, Greif işçileri olarak “bizleri kurtaracak olan kendi ellerimizdir' dediklerini söyledi. Daha sonra patron ve yalaklarının baskı ve kara propagandalarının boşa düştüğünü vurgulayan Purhan, emekleri ve alınteri için mücadele ettiklerini isaret etti ve 'ya kazanacağız ya kazanacağız' dedi.
 Yaşanılan sıkıntılar hakkında konuşan Purhan, 600 işçinin gece-gündüz fabrikada kalması dolayısıyla maddi sıkıntılar olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Bundan dolayı sendikalarımızın uygulamış olduğu tavır hala bizim için anlaşılmaz boyutlarda. Hala bütün ihtiyaçlarımızı emekçi kardeşlerimizden temin ediyoruz. Ve o yüzden başlatmış olduğumuz, 'bir yevmiyeni Greif işçileriyle paylaş' kampanyasına destek verilmesini istiyoruz' seklinde konuştu.

 

Direniş dayanışmayla kazanır!

Purhan, mücadelenin ancak sınıf dayanışması ile zafere ulaşabileceğini kaydetti ve Greif'in kazanımının bütün sınıfın kazanımı olacağına dikkat çekti.
 Purhan’ın konuşmasının ardından Greif işçileri ve diğer bileşenler büyük bir halay oluşturdu. Eylem çekilen halayların ardından sona erdirildi.

Eyleme Feniş işçileri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, EHP, Alınteri, HDP, Kaldıraç, Devrimci Proletarya, Mücadele Birliği, İşçi-Der Anadolu Yakası, SDH ve DAF destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul