Aliağa’da 22 firmada çalışan gemi söküm işçileri “insanca bir yaşam ve çalışma koşulları” için direniyor.
İzmir Aliağa’da gemi söküm işçilerinin direnişi sürüyor. İşçiler direniş alanında toplandı. Sloganlarla bekleyen işçiler forum için toplandı. “Gemileri yaktık, geri dönüş yok” sloganları atıldı ve forum gerçekleştirildi.
Aliağa gemi sökümde işçilerinin patronlara karşı ilk zaferi!
Direnişin başından itibaren Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir şubesi avukatları sabahtan akşama kadar işçilerin yanında işçilere destek verdi.
Bugünde patronun şikayeti üzerine direnişi durdurma kararı çıkarmak için eylem alanına mahkeme bilir kişi gönderdi.
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel'de işçilerin yanına gelerek hem direnişlerine destek olduğunu hem de dayanışma içinde olduklarını ifade ederek bilirkişi incelemesine katılacaklarını ifade etti. Özkan “Direnişiz meşru bir direniştir yanınızdayız” açıklaması yaptı.
Akşam üzeri ise mahkemenin patronların direnişi durdurma başvurusunu red etti. İşçiler gemi söküm patronlarından ilk zaferlerini elde ettiler.
Direniş alanına ziyaretler sürerken patronların açtığı davaya dair mahkeme tarafından karar şu şekilde duyuruldu:
Söz, yetki, karar işçide
Forum öncesi Ege İşçi Birliği adına yapılan konuşmada “neden direniyoruz” diyerek ülkenin birçok yerinde işçilerin direnişte oldukları anlatıldı. “Yemek sepeti, Migros depo işçileri, Farplas işçileri kötü çalışma koşulları, düşük ücretlere ve sendikalaşmak istedikleri için patronların işçi çıkarıma saldırısına karşı işçiler direnişi seçti” denilerek direniş selamlandı. Farplas işçilerinin ise %80 kadın işçilerin oluşturduğunu ve direnişin mücadelenin önünde yer aldıkları ifade edildi.
Ardından direnişteki işçilere sloganlar ile dayanışma mesajı gönderildi. Ardından işçi temsilcilerinden bir arkadaş söz aldı birlikte mücadele beyan yana durmak önemli diyerek işverenlerin bugün bir görüşme yapmak istediklerini söyleyerek 5 temsilci görüşmeye gideceği açıklandı.
Ardından işçilere söz verildi. Çalışma koşulları, “ücretlerin düşük” olduğu ve “gemi sökümde olmayanı başararak hep birliktir hakkımız aramak için yola çıktık” denlen konuşmalar öne çıktı. Direnişe hep beraber başladık hep beraber devam edeceğiz vurgusu yapıldı. Konuşmaların ardından halayla ile direniş devam ediyor.
Temsilciler gelişmelere dair söz aldı. Patronların görüşme talebi olduğunu paylaşarak 5 temsilcinin gideceğini aktardı. İşçilere destek olan sol-sosyalist ve devrimci kurumların dayanışma için örgütlediği yemek hep birlikte yendi.
Direniş alanında halaylar çekilerek bekleyiş sürüyor.
Bugün (Çarşamba) direnişe SOL Parti de ziyaret gerçekleştirerek, işçilerin direnişlerini selamladı.
Salı günü Aliağa Emniyet Müdürü alana gelerek işçilere "Dışardan gelenleri uzaklaştırın, işçiler de burada durmasın, sadece temsilciler kalırsa patronlar taleplerinizi kabul eder" dedi. Ege İşçi Birliği temsilcisinin işçilere seslenmesi ile polislerin direnişi kırma girişimi boşa düşürüldü.
Direnişe ÇHD'li avukatlar, BDSP, ESP, DİP, UMUT-SEN, Ekmek ve Onur, Sınıf Tavrı, Patronların Ensesindeyiz destek için alandaydı.
Gemi söküm işçilerinin talepleri şu şekilde:
“1- Maaş zammı
(Gemi: 500, Saha:450, Çırak:350, Sapancı:400, Atölye çalışanları:450, Gemi'deki operatör:500, Saha'daki operatör:450, Şoför:450)
2- Maaşların alınan ücret üzerinden bankaya yatırılması
3-Mesai saat ücretlerinin 4 saatinin 1 yevmiye olması
4-Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesi
5-KKD'lerin (Kişisel Koruyucu Donanım) zamanında eksiksiz dağıtılması
6-Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesi
7-Sigortaların kesilmemesi
8-Sosyal tesislerin düzeltilmesi
9- Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesi
10- Resmi tatillerin ekstra mesai olarak verilmesi
11-Cumartesi günleri yarım gün çalışma. Tam gün çalışılması durumunda ekstra mesai.
12-Yıllık izinlerin verilmesi
13- İşçi temsilcilerinin protokol altına alınması.
14-Mevcut sertifikanın bütün şantiyelerde geçerli olması
15- İşe giriş kısmında sağlık raporu ücretinin işveren tarafından karşılanması
16- Zamların 6 ayda bir yapılması
17- Gemi sökümün ağır sanayi olarak tanınması”
Kızıl Bayrak / İzmir