Farplas, Gebze TAYSAD’da fabrikalar zinciri kurarak sürekli büyümekte. Son açıklanan verilerde Türkiye'de ilk 500 şirket arasında 245. sıraya yükselen Farplas bu büyümesinin sırrını Farplas işçilerini sömürerek elde ediyor.
Pandemi sürecinde yaşanan süreç bu sömürü mekanizmasının nasıl ilerlediğini Farplas emekçilerine de göstermiş oldu. Sürekli “aynı gemideyiz” safsatalarının büyük ağalar tarafından söylenmesinin, kuru bir gürültüden ibaret olduğu tekrar tekrar ortaya çıktı. Daha pandeminin ülkemizde yayılmaya başladığı an, işten atmaların yasaklanacağı tarihin verileceği söyleminden hemen önce onlarca işçiyi işten çıkararak pervasızlığını gösteren Farplas patronu, bununla da kalmayarak, sonrasında içeride işçilerin iş yükünü arttırarak sürdürdü. Her ne kadar yakın zamanda çeşitli yayın organlarına kendi haksız ve hukuksuz tavırlarını savunmaya yönelik açıklamalar yapıp “önlemleri aldığını” belirtse de, Farplas işçilerinin yaşadıkları, aynı şeyi söylemiyordu.
Pandemi sürecinde sürekli bilim kurulları tarafından halsizliğin, yorgunluğun ve stresin virüsün yayılmasına yardımcı olacağı söylense de, biz biliyoruz ki patronlar için esas olan kendi biricik sermayeleri ve üretimin güvenliğiydi. Bu patronlardan biri olan Farplas patronu da işten atmaların yarattığı açığı kapatmak üzerinden ilk elden, 12 saat uygulamalarını süreklileştirdi. Her ne kadar vakaların artmasıyla belirli bölümlerde işçilerin karantinaya alındığı varsayılsa da bu, hiçbir şekilde işçilere sorulmadan ve ancak kısmen yapıldı. Sonrasında yaşanan bu mevcut uygulamalardan kaynaklı, ses çıkaranların sürekli tehdit ve mobbingle başbaşa kaldığı da çok iyi biliniyor.
Farplas patronu salgını fırsata çeviriyor!
Belli bölümlerde vardiya sayısının artmasından ve bundan kaynaklı vardiya içinde düşen sayılardan tutun, bunların yarattığı iş yüküyle artan stres ve iş kazalarına; mevcut baskılara karşı ses çıkaran işçilerin fabrikalar arasında sürgün edilmesinden tutun, sosyal alanların rezilliğine kadar sürekli sermayesine sermaye katan bir anlayışın başı olan Farplas patronu, işte bu dışardan görünen gücünü yüzlerce işçinin ağır sömürü şartlarından elde ediyor.
Birçok kelimenin çoğu kadın işçi için kifayetsiz kaldığı yerde bir kadın işçinin “Farplas patronu Afrika’da motoruyla gezi hayalleri kurarken, ben kollarımın ağrısından çocuklarıma sıkıca sarılmanın hayallerini kuruyorum” demesi mevcut durumu en iyi anlatan sözlerden olmalı.
“Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez” diyor 1 Mayıs marşının sözleri...
İşte bu anlayışla Farplas'ta öncü, ilerici işçileri ciddi görevler ve sorumluluklar bekliyor. İşte bu görev ve sorumluluk, bize bu sömürü denklemini nasıl çözeceğimizin de yollarını gösterecektir. Farplas işçileri işte bu yolda adım atacakları her noktada belli bilinçle öğrenecek ve elbet bu düzeni değiştirecektir.
Gebze’den bir sınıf devrimcisi