Farplas’tan açıklama ve cevaplanmayan sorular!

Farplas yönetimi şunu anlamalıdır; üretim devam ettiği sürece virüsün yayılması engellenemeyecektir. Toplum yaşamı açısından zorunlu bir ihtiyacın üretilmediği Farplas’ta üretimin devam etmesinin tek nedeni sermayenin kâr hırsıdır.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Mayıs 2020
  • 13:48

Farplas yönetimi salgın dönemine dair açıklama yayınladı. Yönetim adına yapılan açıklamada bugüne kadar alınan önlemlerin üst seviyede olduğu ve sürekli işçilerin bu konuda bilgilendirildiği, 2000 küsur işçiye test yapıldığı ve 9 işçide vaka tespit edildiği belirtildi.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, bu işlemler salgın döneminde tüm işyerlerinde yapılması gereken rutin uygulamalardır. Fakat birçok işyerinde bu tip uygulamaların hiçbiri yapılmamaktadır. Öte yanan, bunca önleme rağmen salgın yayılmaya devam ediyorsa, Farplas yönetimi şunu anlamalıdır; üretim devam ettiği sürece virüsün yayılması engellenemeyecektir. Toplum yaşamı açısından zorunlu bir ihtiyacın üretilmediği Farplas’ta üretimin devam etmesinin tek nedeni sermayenin kâr hırsıdır. Yapılması gereken ilk şey tüm işçilere ücretli izin verilmesi ve fabrikanın baştan aşağı dezenfekte edilmesidir. 

Yönetim, açıklamada yer alan uygulamaların kararını alınırken işçilere danışmamıştır. Çünkü Farplas’ta işçilerin söz hakkı yoktur. Bu yüzden işçiler kendi sözcülerini seçmeli ve sürece müdahale etmek için ortak kararlar almalıdır.

Başından bu yana söylüyoruz: Farplas yönetiminin salgından bu yana aldığı güvenlik önlemleri kendi kazancını ve üretiminin sürekliliğini esas almıştır.

Buna örnek olarak gösterebileceğimiz olaylar dizisini sayfamızda Farplas işçilerinin gönderdikleri üzerinden sürekli olarak dile getirdik.

Bir kez daha Farplas yönetimine soruyoruz:

-Salgın başladığında ilk yapılan şey onlarca işçiyi işten atmak olmadı mı?

-İşten attığınız işçilerden 2 ayını doldurmayan ve hak talep edemeyen işçileri hiç düşündünüz mü?

-İşten attığınız işçiler arasında son yapılan zammı beğenmeyip sesini yükselten işçiler de var mı?

-Madem onlarca işçiyi işten attınız bugün neden bütün bölümlerde belirli işçilerle 12 saat uygulaması başlattınız?

-12 saat çalışan işçilerin bedenen ve ruhen yaşayacağı sorunların salgının yayılmasını hızlandırdığını bilmiyor musunuz?

-Salgının yayıldığı bir servisteki amirleri eve gönderip işçiler üretime sokulmadı mı? İşçilerin tepkisinin ardından işçiler de eve gitmediler mi?

Farplas yönetiminin açıklamasını gören der ki “Daha ne yapsınlar?”. Ama işçiler açısından görünen kısım bu değildir. Çarkları döndüren, alın teri dökenlerin yaşadıkları gerçek bu değildir.

Farplas yönetimi sorumluluklarını yerine getiriyormuş gibi basına demeç vermiş, kimi basın kuruluşları da isteyerek veya istemeyerek Farplas sermayesine arka çıkmış, işçileri görmezden gelmiştir. Belli ki sayfamızdan ve paylaşımlarımızdan rahatsız oluyorlar. Bunun nedeni de açık ve bellidir. Çünkü sayfamızda Farplas işçilerinin birlik, dayanışma ve mücadele sesi yükseliyor. Farplas işçilerinin sesi daha gür çıkmaya başlıyor. Ortak bir bakış oluşmaya başlıyor. Bu yüzden rahatsız oldular. Rahatsızlığınız Farplas işçilerinin birlik olmasıysa, verdiğimiz bu rahatsızlıktan kaynaklı Petrokimya İşçileri Birliği olarak onur duyarız.

Farplas işçileriyle beraber insanca bir yaşam mücadelemiz onurlu bir şekilde sürecektir.

Petrokimya İşçileri Birliği