Farplas’ta iş bırakma eylemi sona erdi

Sefalet zammına karşı 19 Ocak günü iş bırakarak üretimi durduran Farplas işçilerinin direnişi, fabrika yönetiminin sendika ile görüşmeyi kabul etmesi üzerine sona erdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Ocak 2022
  • 08:44

Sefalet zammına karşı 19 Ocak günü iş bırakarak üretimi durduran Farplas işçilerinin direnişi devam ediyor. Sabah ve akşam vardiyasında çalışan işçilerin ardından gece vardiyasındaki işçiler de iş bırakma eylemine katıldı.

Gece vardiyasına gelen Farplas işçileri, üretimi durdurma eylemi ile tepkilerini ortaya koymaya devam etti. 

Gece vardiyasında 04.00'e kadar iş durduran Farplas işçileri, servis geliş saati itibari ile T1 fabrikasının önünde, servis bölgelerinde eylemlerine devam ettiler. İşçiler "Hepimiz biriz, tek yumruk olacağız! Direne direne kazanacağız!" sloganı ile kararlılıklarını ve birlik içinde davranmayı sürdüreceklerini ortaya koydular. İşçilerin coşkulu slogan ve alkışlarla beklediği alana Birleşik Metal Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın gelerek bir konuşma yaptı.

Yönetimle işçiler arasında görüşme yapıldı

İşçilerin yönetimle gerçekleştireceği görüşme 09.00'da başlayacak. Farplas işçileri, oyalama ve vaatlere kanmayacaklarını somut bir şey alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurguluyorlar.

Sürece dair değerlendirmelerini yapan işçiler, mücadelede kararlı olduklarını belirtiyorlar. İşçiler, patronun gerçekçi bir adım atmadığı ve insanca bir ücret belirlenmediği takdirde yollarından dönmeyeceklerini ifade ettiler.

Birleşik Metal Gebze 2 Nolu Şube Örgütlenme Sekreteri Engin Kulu fabrika önüne gelerek işçilere seslendi.

Öte yandan, fabrika yönetimi işçiler ile görüşmeyi erkene aldı. Görüşmeye girmek isteyen sendikacılar ise yönetimin engeli ile karşılaştı.

Görüşmeden sonuç çıkmadı: İşçiler yönetime tepki gösterdi

Görüşmeye giren Farplas işçileri taleplerini yönetime ilettiler. İşçilerin sorunlarının çözümüne dair herhangi bir somut şey ifade etmeyen yönetim, talepleri karşılayamayacaklarını söyledi.

Fabrika yönetimi işçilerin kararlılığı karşısında sonucu bildirmek ve yeniden değerlendirmek için bir haftalık süre istedi.

Farplas işçileri olumsuz sonuçlanan görüşme sonrası dağılmadı, yönetim üretime dönme çağrısı yapınca tepkisini ortaya koydu.

Polis fabrikayı ablukaya aldı

İşçilerin direnişi devam ederken polis fabrikanın etrafını ablukaya aldı.

Öte yandan fabrikaya Türk Metal yetkililerinin geldiği öğrenildi. Buna karşı fabrikanın içerisindeki işçiler " İnadına sendika inadına DİSK!" sloganını attı.

Farplas yönetimi sendika ile görüşmeyi kabul etti. Fabrikada üretim tekrar başladı

Sabah yapılan görüşmede sonuç alınamayınca üretimi durdurmaya devam eden işçilerle yönetim yeniden görüştü. Yönetimin sendika ile görüşmeyi kabul etmesi üzerine fabrikada öğle arasından sonra üretim başladı.

T1 fabrikasında toplanan gündüz vardiyasındaki işçiler fabrikalarına geçti, diğer işçiler ise servislerle evlerine gitti.

İşçiler yönetimin bir hafta sonra yapılacak toplantıda Birleşik Metal ile birlikte görüşmeyi kabul etmesi, sendikanın tanınması sözü verilmesi üzerine üretime başladıklarını belirterek, verilen sözden geri dönüldüğü takdirde kaldıkları yerden direnişe devam edeceklerini ifade ettiler.

Bir günü aşkındır süren direnişi anlatan işçiler, yaşadıkları koşulları değiştirmek ve iyi bir zam alabilmek için sonuna kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini söylediler. Fabrikanın farklı şirketlere bölünmesinin, farklı iş kollarına kayıtlı olmasının yarattığı sendikalaşma zorluğu üzerine konuşan işçiler Birleşik Metal İş Sendikası ile yola devam etmek istediklerini dile getirdiler.

***

PİB'den açıklama

Petrokimya İşçileri Birliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Farplas işçilerine seslenerek birlik olma ve fabrika komitelerini kurma çağrısı yaptı:

Farplas İşçisi Kardeşler!

İşyerinde çok yönlü sorunlarımız var. Bugün en çok da hayat pahalılığı karşısında bize sefalet demek olan ücret zammı bardağı taşırdı ve eyleme geçtik.

İnsanca bir ücret, ikramiyelerin gasp edilmemesi, taciz ve mobbingin son bulması, fazla mesai dayatmasının son bulması talepleri hepimizin ortak sesi oldu.

Bugünkü gibi patronun bize keyfi zam belirlemesinin önüne geçmek, hak kayıpları yaşamamak ve de bizlerin iç birliğini sağlamak için bir an önce bölümlerde ve vardiyalarda komiteler kuralım.

Aramızda yönetimle görüşecek işçi arkadaşlarımızı bu komitelerle seçerek tüm işçiler tarafından belirlenen taleplerin iletilmesini sağlayalım.

Görüşmeler sırasında sözcü olacak arkadaşlar yönetimin teklifini bize geri aktarmalı, ancak herkesin onayı alındığında kabul edilmeli. Şayet patron geri adım atmazsa üretimden gelen gücümüzü daha etkin kullanarak eylemleri sürdürelim.

İşten atma saldırısı patronların en büyük sopasıdır. Yönetim kararlılığımızı kırmak için işten atarsa cevabımız net olsun. Nasıl ki hep birlikte bu yola girdik, tek bir arkadaşımızın dahi ekmeğinden edilmesine izin vermeyelim.

Farplas işçisi kardeşler taleplerimiz etrafında kenetlenelim! Komitelerimizi kurup mücadele edelim!

-Sefalet zammı değil, insanca yaşamaya yetecek ücret!

-Fazla mesai dayatmasına son!

-İkramiye hakkımız gasp edilemez!

-Fabrikada baskı, taciz, mobbinge son!

Petrokimya İşçileri Birliği

Kızıl Bayrak / Gebze

İLİŞKİLİ HABERLER