Fabrikalarda anket: Önlemler yetersiz, işçiler ücretli izin istiyor

Ege İşçi Birliği’nin “Fabrika içi önlemler” anketine göre, fabrikalarda önlemler yeterince alınmıyor, işçiler ücretli izin istiyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Mart 2020
  • 10:19

Ege İşçi Birliği'nin "Fabrika i̇çi önlemler" anketi, fabrikaların büyük kısmında yeterli önlemlerin alınmadığını ortaya koydu. Ankete göre, işçilerin büyük çoğunluğu ücretli i̇zin istiyor.

Ege İşçi Birliği'nin Facebook sayfası üzerinden, koronavirüsle ilgili alınan-alınması gereken önlemlerin ve işçilerin taleplerinin sorulduğu "Fabrika içi önlemler" anketinin sonuçları paylaşıldı. Metal, tekstil, petrokimya sektörlerinden işçilerin yoğun olarak yanıtladığı ankete 53 ayrı fabrikadan işçi, işyerlerinde yeterli önlemlerin alınmadığını aktarırken, ücretli izin talebinin öne çıktığı görülüyor.

Ege İşçi Birliği’nin yayınladığı anket sonuçları, sorulan sorular ve cevap yüzdeleri şöyle:

Soru-1- Servisler düzenli bir şekilde dezenfekte ediliyor mu?

Evet: %21

Hayır: %79

Soru-2- Yemeklerin hijyenik şartlarda yapıldığını ve besleyici olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet: %19

Hayır: %81

Soru-3- Tuvalet, soyunma odası düzenli temizlenip, dezenfekte ediliyor mu?

Evet: %17.9

Hayır: %51.9

Nadir: %33

Soru-4- Maske, eldiven, dezenfektan gibi koruyucu malzemeler karşılanıyor mu?

Evet: % 42

Hayır: % 58

Soru-5- Çalışma alanında havalandırma çalışıyor mu?

Evet: %35.8

Hayır: % 36.8

Nadir: % 27.4

Soru-6- İş yerinde ücretsiz ve yıllık izin zorlaması var mı?

Evet: % 25

Hayır: % 75

Soru-7-Fabrika girişlerinde ateş ölçümü gibi hastalığı tespit edici uygulamalar var mı?

Evet: % 47

Hayır: % 53

Soru-8- Koronavirus tespiti için fabrikalarda tüm işçilere test yapılmalı mı?

Evet: % 75.5

Hayır: %24.5

Soru-9- Salgın geçene kadar sizce ücretli izin uygulamasına geçilmeli mi?

Evet: % 96

Hayır: % 4

Öne çıkan talepler: Test yapılması ve ücretli izin

Ege İşçi Birliği, anket sonuçlarını değerlendimesinde hijyenik yemek, temiz servis, temiz bir soyunma odası, havalandırma gibi karşılanması gereken gündelik, insani fabrika içi yaşam koşullarının olmadığının altını çizdi. Devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Maske, eldiven gibi salgını engelleyebilecek koruyucu ekipmanlara işçilerin büyük bir çoğunluğu ulaşamamaktadır. Koronavirüsü tespit edici işlemler aynı şekilde büyük çoğunluğunun çalışma alanlarında boş bırakılmış bir sorumluluk olarak cevaplanmıştır.

Sonuçların en çarpıcı yönü ise fabrikalarda koronavirüs test kitlerinin uygulanması ve ücretli izin talebinin ankete katılan işçi ve emekçiler tarafından hızlıca uygulamaya koyulmasını talep etmeleridir.

“53 fabrika ve işyerinin katıldığı anketimiz koronavirüse dair önlemlerin alınmadığı ve ücretli izin talebinin işçiler ve emekçiler açısından önemli bir yerde durduğunu göstermektedir. Anketin sonuçları yürütülecek mücadelenin önlemleri aldırma ve ücretli izin talebini büyütmek çerçevesinde olması gerekliliğini açıkça vurgulamıştır. Birliğimiz halihazırda bu çerçevede yürüttüğü mücadeleyi çalışma alanlarında yaymaya devam edecektir."

Ankete katılan fabrikalar şöyle:

Metal işkolunda; CMS, Habaş, Klimasan, Luna Elektrik, TruckExpert Otomotiv, Telma, İsdemir, İlkadim Armatür, Tekelioğlu Civata, Gemont, Petka Kalıp, Mutlu Akü, İmpo Motor, Kocaer Haddecilik, Hyundai Assan, Hpa Teknoloji, Vansan, Ateş Wind Power, Otokar, Efor.

Tekstil işkolunda; Avida Tekstil, Bahar Tekstil, Hori Tekstil, Roy Robson, Truva Tekstil, Robin Tekstil, Sun Tekstil, Elsa Tekstil, Erkaplan Halı, Villa Halı, Nazar Tekstil.

Petrokimya işkolunda çalışan ve taşeron faaliyet gösteren; Tüpraş Rafineri, Eti Maden, Tpi Composites, Petkim, Tüpraş Mod İskele, ENKA, TOSYALI Toyo, Star Rafineri, Socar Akaryakıt Depolama İstasyonu, Oyak Akdeniz Kimya, Opet.

Bu sektörlerin yanında Liman, Hizmet, Belediye, Temizlik, Gıda gibi alanlarda çalışan fabrikadan İSS, Iklim Davetiye, Belediye İşçileri, Nemport Liman işçileri katılmıştır.