İhraç edilmelerine karşı 66 haftadır direnişte olan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, sendikalar ve ilerici örgütleri de çağırdıkları kahvaltılı etkinlik gerçekleştirdi.
Etkinlik saat 11.00’de Kadıköy’deki Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube’de kahvaltıyla başladı. Kahvaltının ardından etkinliğin açılış konuşmasını direnişçilerden Mehmet Sarı gerçekleştirdi. İşlerine ve ekmeklerine uzanan eli durdurmaya çalışarak aslında herkesin yapması gerekeni yaptıklarını ifade eden Sarı, ayrıca toplumu da itiraz etmeye çağırdıklarını söyledi. Yaklaşık 120 bin ihraç edilen kamu çalışanı arasında birkaç on kişi olarak direnmelerinin insani bir refleks olduğunu belirten Sarı; Yüksel, Düzce ve Bodrum’daki direnişlerden öğrendiklerini belirtti ve direnişi büyütmek için öneriler duymak istediklerini ifade ederek sözü katılımcılara bıraktı.
“Emekçiler birleşerek mücadele etmeli”
İlk sözü “güvenlik soruşturması” sonucu Zeytinburnu Belediyesi’ndeki işinden atılan ve 38 gündür direnen taşeron işçisi Kenan Güngördü aldı. Kamu emekçilerinin direnişinin Kartal, Kadıköy ve Bakırköy’e sıkıştığını belirten Güngördü, bunların yanı sıra daha farklı eylemler de yapmak gerektiğini söyledi. Yaklaşık 4 bin KESK üyesi ihraç edilen emekçi olmasına karşın direnenlerin azlığına değinen Güngördü, sayının daha fazla olması durumunda karşılaşacakları tablonun da daha farklı olacağına dikkat çekti. Mücadeleden geri durmamak, direnenleri yalnız bırakmamak ve birlik olmak gerektiğini vurgulayan Güngördü, hemen harekete geçmek gerektiğini belirtti.
Güngördü’nün ardından söz alan, Kanatçı Haydar’daki işinden darp edilerek atılan Günay Kılıç, etkinliğe çağrıldığı için teşekkür ederek sözlerine başladı. Direnişte yaşadığı değişim ve dayanışmadan bahseden Kılıç çocuklu kadın işçi olmanın zorluklarına değindi. Hepsinden önce işçi ve emekçi kimliği olduğunu ifade eden Kılıç, emekçilerin birlikteliğinden duyulan korkuya dikkat çekti ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.
Eğitim Sen 2 Nolu Şube üyesi Necla Turgut, direnişin rutinleştiği eleştirisine karşılık, taşı delen su damlaları gibi bir süreklilik içerisinde olduğunu ve AKP güç kaybına uğramışsa bunda direnişin de rolü olduğunu ifade etti. Seçim sürecinde “OHAL’i sonuçlarıyla birlikte kaldıracağız” gibi bir vaadin olmadığına dikkat çeken Turgut bu talep doğrultusunda siyasi partilere baskı yapmak gerektiğini ifade etti.
“İşyerleriyle bağ kurmadan direniş büyümüyor”
Direnişçilerden Hüseyin Demir ise 66 haftadır direnişi büyütmeyi, yaymayı ve işyerleriyle bağ kurmayı hedeflediklerini belirterek bu başarılamadığı için rutinleşme denen olgunun ortaya çıktığını belirtti. 100 binin üzerinde kamu çalışanının ihraç edilmesinin OHAL’in teşhiri için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Demir, seçimlerin bir çare olmadığını, seçimden sonra kim iktidara gelirse gelsin taleplerini ona dayatmak gerektiğini kaydetti. Direniş daha da kitleselleşirse toplumun gündemine gireceğini ve KHK’ların yırtılabileceğini ifade eden Demir, yalnızca seçimlere odaklanmadan sokaklarda örgütlü mücadele çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı.
Bir Büro Emekçiler Sendikası (BES) üyesi de seçimlerin çare olmadığına ve seçimlerin ardından emekçilere saldırıların artacağına dikkat çekti. Direnişin işyerleriyle bağının zayıf olduğunu, geçtiğimiz hafta yaptığı işyeri ziyaretleriyle yüzlerce kamu emekçisiyle görüştüğünü ve birçoğunun direnişten haberi olmadığını aktaran emekçi; direnişe dair politika üretmekten, yayın vb. çalışmalar yapmaktan ısrarla imtina eden sendikaların, direnişlerin rutinleşmesindeki rolüne dikkat çekti. Direnişin sesini duyurmak için birlik olmanın önemini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.
Kapanış konuşması için tekrar söz alan Mehmet Sarı, çağırdıkları kurumların bugünkü etkinliğe gelmemesine sitem ederek direnişin yayılması ve büyütülmesi gerektiğini belirtti.
Direnişçiler ve katılımcıların seçim sürecine dair görüşlerini ifade etmesinin ardından bir direnişçinin Nazım Hikmet’ten şiir okumasıyla sonlanan etkinlikte Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP) ve Devrimci Hareket adına da konuşmalar yapıldı. Yarın saat 18.30’da İstanbul’da direnen emekçilerin katılacağı, Zeytinburnu Belediyesi önünde gerçekleştirilecek foruma çağrı yapıldı.
Etkinliğe Tüm Bel Sen 1 ve 3 Nolu Şubeleri, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Anadolu Yakası, Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube, Devrimci Gençlik Birliği (DGB), Darıca Kültür Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) katılım oldu.
Kızıl Bayrak / İstanbul