“Direnen Sinbo işçileri yalnız değildir!”

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası ve Devrimci Gençlik Birliği, direnişe başlayan Sinbo işçileriyle dayanışma açıklamaları yayımladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Kasım 2020
  • 17:32

DEV TEKSTİL:

Örgütlenme hakkımız gasp edilemez!
Direnen Sinbo işçileri yalnız değildir!

 

Dünyayı saran koronavirüs salgını ve bunu fırsata çeviren sermayedarların işçi sınıfına yönelik saldırıları her geçen gün çeşitleniyor. Pandemiyle birlikte çalışma yaşamının yeniden yapılandırmak isteyen sermaye, işçi sınıfı ve emekçilere dayatılan ücretsiz izin, kısa çalışma, telafi çalışması gibi esnek çalışma modellerini hayata geçiriyorlar. Sermayedarlar, işçi sınıfı ve emekçilerin örgütlenmesi ve toplu sözleşme haklarını gasp etme saldırılarını da sürdürüyor.

Bir örneğini de Sinbo fabrikasında yaşıyoruz.  Sinbo yönetimi işçilerin sendikalaşma hakkını engellemeye çalışıyor. Fabrikada sendikalaşma mücadelesi veren, sorunlar karşısında örgütlü güce inanan işçileri salgın bahanesiyle ücretsiz izne çıkardı. İki aylık sürenin ardından işçilerin ücretsiz izinleri ikinci kez uzatıldı. Sinbo yönetimi pandemiyi bahane ederek işçileri ücretsiz izne çıkardığını ifade etse de 600’e yakın kişinin çalıştığı fabrikada sadece sendikal faaliyet yürüten 6 işçinin ücretsiz izne çıkarılması oldukça manidardır. 

Her krizi fırsata çeviren sermayedarlar pandemi ile çıkarılan ücretsiz izin saldırısını bir kez daha örgütlenme hakkını gasp etmek için kullanıyorlar. Sözde işten atılmanın yasak olduğu dönemde işçiler ücretsiz izne çıkarılarak ya açlık-ölüm arasında bırakılıyor ya da baskıyla hiç bir hakkını almadan işten çıkmaları bekleniyor.

Sinbo işçileri bağlı oldukları Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) ile fiili-meşru mücadelelerini yeni bir boyuta taşıyarak fabrika önünde direnişe başladılar. “Sendikalı olmak haktır! Ücretsiz izin değil, sendikalı ve güvenceli çalışmak istiyoruz!” talebiyle başlattıları direnişi selamlıyoruz. 

İşçi sınıfının birlik ve dayanışma bilinciyle direnişin bir parçası olduğumuzu bildiriyoruz. Tüm işşçileri, emekçileri, ilerici kurumları Sinbo işçileri ile dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz.

Herkese iş ve gelir güvencesi!

Kölelik yasaları iptal edilsin!

Tüm çalışanlara korana önlemleri çerçevesinde ücretli izin hakkı!

Yaşasın Sınıf Dayanışması!

İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek!

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
18 Kasım 2020

***

DGB:

Direnen Sinbo işçileri yalnız değildir!

 

Pandemi koşullarını fırsat bilen AKP-MHP iktidarı, işçi ve emekçilerin haklarına yönelik saldırıları arttırdı. Meclisten geçirilen yasalarla işçilerin, emekçilerin çalışma ve yaşam koşulları daha da ağırlaştırıldı. Sermayedarlara sınırsız teşvik paketleri açıklarlarken, işçi ve emekçilere pandemi döneminde “ya evde açlıktan öl ya da iş yerinde salgından kaynaklı öl” ikilemi dayatıldı. 

İktidarın saldırılardan birini de “ücretsiz izin” oluşturdu. Bu saldırıyla sermayedarlara keyfi bir şekilde işçileri ücretsiz izne çıkarma hakkı verildi. 

TOMİS sendikasına üye Sinbo işçileri, patronun kendilerine yönelik gerçekleştirdiği ücretsiz izne çıkarma saldırısına boyun eğmeyerek bugün direnişe geçti. 11 Eylül’den bu yana sürdürdükleri mücadele, bugün itibarıyla fabrika önü direnişe çevrildi. 

Sermaye devletinin saldırılarına karşı fiili meşru mücadele ile direnişe geçen Sinbo işçilerinin yanındayız!

Direnen Sinbo işçileri kazanacak!

Yolumuz işçi sınıfının yoludur!

Devrimci Gençlik Birliği
18 Kasım 2020