Sinbo’da köle kampı: TOMİS açıklamaya çağırıyor

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası, Sinbo fabrikasındaki kölece çalışma koşullarına karşı bugün fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirecek.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Eylül 2020
  • 00:16

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), İstanbul Haramidere’de kurulu Sinbo fabrikasında ağırlaşan sömürü ve kölece çalışma koşullarına karşı basın açıklamasına çağrı yaptı.

Çağrıda; baskı, mobbing, sömürü uygulamalarının yoğunlaştığı, iş kazalarının yaşandığı, Covid-19'un yayıldığı fabrikada, kapitalistlerin sendikalı işçileri hedef adığı üzerinde duruldu. Yeni işçilerin alınmasına rağmen sendikalı işçilerin ücretsiz izne çıkarıldığı belirtildi.

Tüm bu hak gasplarına karşı gerçekleştirilecek basın açıklaması için bugün (15 Eylül) 17.30'da Haramidere Metrobüs durağı çıkışında buluşulacak.

Sonrasında fabrika önünde gerçekleştirilecek basın açıklamasına yapılan çağrının tamamı şöyle:

Sinbo patronu fabrikayı köle kampına çevirdi,
sendika üyesi işçileri hedef aldı!

 

AKP-MHP iktidarı, sermayenin çıkarları doğrultusunda çıkardığı 7244 nolu geçici yasa ile ücretsiz izin, kısa çalışma ve esnek çalışma koşullarını ağırlaştırarak fabrikaların işçi toplama kamplarına dönüştürülme-sinin önünü açmıştır. Patronlar, pandemi koşullarını fırsata çevirerek işçi ve emekçilere dönük saldırılarını arttırmışlardır. Kuralsız ve kölece çalışma koşullarının tekil bir olay olmadığı, sermayenin işçi ve emekçilere dönük sistemli ve planlı saldırısı olduğu açıktır. Bu saldırıların en ağır biçimde görüldüğü fabrikalardan biri de Sinbo'dur.

Sinbo patronu ve yönetimi pandeminin ilk günlerinden itibaren işçiler üzerindeki mobbing ve baskıyı arttırmıştır.  2 vardiya çalışan fabrikada gece vardiyası dahi 12 saat çalıştırılmaktadır.  İş kazası riski her geçen gün artmıştır. Geçtiğimiz günlerde gece vardiyasında çalışan bir işçinin, göz göre göre iş kazası geçirmesine neden olunmuştur.

Yasalara, kurallara ve makinanın işleyiş prensibine aykırı biçimde, kısa sürede daha fazla iş çıkarılması için makinaların ayarları arttıtılmış, pres makinalarının güvenlik sensörü iptal edilmiştir.

Gerekli pandemi önlemleri alınmadığı için 2 hafta içinde test yaptıran 8 işçide Covid-19 pozitif çıkmıştır. Yan yana çalıştıkları diğer işçilere test yaptırılmadığı gibi hiçbir önlem de alınmamıştır. Pandemi koşullarında üretimini arttıran Sinbo yönetimi, sendikalı işçilerin üzerindeki baskıyı artırarak cezalandırma yolunu seçmiştir. İşçilere anayasa ile tanınan sendikalı olma hakkının kullanımını engellemeye çalışmıştır. Üretime sürekli olarak yeni işçiler alınmasına rağmen sendikalı işçiler ücretsiz izne çıkartılarak cezalandırılmak istenmektedir.

Sinbo yönetimi yukarıda sıraladığımız ihlallerin dışında bir dizi ihlali de, pandeminin ilk günlerinden beri hayata geçirmektedir. Bu uygulamalarla pandeminin hızla yayılmasının önü açıldığı gibi çalışanların ekonomik ve sosyal hakları da gaspedilmiştir.

Bizler Sinbo'da yaşananların sadece buraya özgü olmadığının bilincindeyiz. Pandemiyi fırsata çeviren patronların bu uygulamaları olağanlaştırmak için adımlar attığının farkındayız. Sinbo'da yaşananlar şahsında işçi ve emekçilere dayatılan kölelik koşullarını protesto etmek için fabrika önünde olacağız. Üretimde artış olmasına rağmen sendika üyelerimizin ücretsiz izne çıkarılarak özlük haklarının gasp edilmesini protesto ederek üyelerimizin ve diğer işçilerin hak kayıplarının giderilmesi için mücadelemizi fabrika önüne taşıyacağız. 

Duyarlı basını, ilerici kurumları ve işçileri mücadelemize destek vermeye ve fabrika önünde ger-çekleştireceğimiz açıklamaya katılım sağlamaya davet ediyoruz.

 

Basın açıklaması bilgileri:

Tarih: 15 Eylül Salı

Yer: Sinbo fabrika önü - Cihangir Mh. Güvercin Cd. No:4 Haramidere Mevkii Avcılar-İstanbul 

Saat: 17.45  (Fabrika önüne geçmek için 17.30'da Haramidere Metrobüs durağı çıkışında buluşulucaktır.)

İletişim Tel: 0536 714 62 06