İstanbul Tuzla’daki Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu İskefe Deri’de geçtiğimiz gün yaşanan iş cinayeti bu sabah deri işçilerinin gerçekleştirdiği yürüyüşle protesto edildi.
Geçtiğimiz gün Eyüp Yılmaz adlı deri işçisinin akşam üzeri makine arızasını gidermeye çalışırken ezilme sonucu yaşamını yitirmesini protesto eden deri işçileri işe yaklaşık bir saat geç başladı.
Deri işçilerinden yürüyüş
Deri işçileri sabah erken saatlerinde organize sanayi içinde toplanarak yürüyüşe geçti. “İş kazası değil, iş cinayeti”, “İskefe büyüyor, işçiler ölüyor”, “Eyüp’ün katili patron ağa devleti”, “Kaza kader değil, bu bir cinayet” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından İskefe fabrikası önüne gelindiğinde Deriteks Sendikası Tuzla Şube Başkanı Binali Tay ve Genel Başkan Musa Servi İskefe Deri’de yaşanan iş cinayeti üzerine bir açıklama yaptı. Açıklama öncesinde, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunuldu. Açıklamaya çeşitli siyasal güçler ve demokratik kitle örgütleri de katılarak destek verdi.
İskefe’deki cinayet ilk değil
Eylemde okunan açıklamada, İskefe’nin Tuzla dışında Bursa ve Gerede’de iki işyerinin daha olduğu ve yaşanan bu cinayetin ilk olmadığı ifade edildi.
İskefe’nin Bursa fabrikasında bundan iki ay önce bir işçinin daha elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdiğinin hatırlatıldığı açıklamada İskefe’nin bölgede uzun yıllardır sendikasız işçi çalıştırmak için özel bir çaba harcadığı ifade edildi.
İskefe’de işçiler işe alınırken işçilerin daha önce sendikal geçmişi olmamasına dikkat edildiğine dikkat çekilen açıklamada, çok kısa bir sürede yeni işyerleri açan, son 10 yılda hızlı bir şekilde büyüyen İskefe Deri’nin Bursa ve Gerede’de geçtiğimiz yıl iki işyeri daha açtığı bilgisi verildi. Tuzla Deri Sanayi’de büyük oranda sendikalı işçi çalışmasına rağmen, İskefe patronunun işçilere asgari ücret ödediği ve Tuzla Deri Sanayi’deki en büyük işyerlerinden biri olmasına rağmen işçilerin bölgenin en düşük ücretini aldığına dikkat çekilen açıklamada, 24 Aralık akşamı makine arızasını gidermeye çalışan Eyüp Yılmaz adlı işçinin iş cinayetine kurban gittiği ifade edildi.
Açıklama şu sözlerle devam etti:
“İskefe Deri’de çalışan işçilerin can günvenlikleri tehdit altındadır. Son 6 ayda İskefe Deri’de bir çok kaza yaşandı ve bununla ilgili ciddi haberler gelmekteydi. Bu kazalarda özellikle parmak kopmaları ve göz kaybı yaşandığı bilinmektedir. Eyüp Yılmaz adlı işçinin hayatını kaybettiği olay göstere göstere gelmiş bir olaydır. Eyüp Yılmaz’ın makine başında üretimde çalışan bir işçi olmasına rağmen İskefe işverenine ait, alım-satım yapan “Bir Deri” unvanlı faaliyet adresi farklı bir firma üzerine kayıtlı olduğu anlaşılmıştır.
İskefe sendikasız, ucuz işgücüne dayalı büyüme hedefini işçilerin hayatını hiçe sayarak yapmaya çalışmaktadır. İşçilere asgari ücret vererek ağır iş yükü altında çalıştıran işveren iş güvenliği tedbirlerini de birer maliyet olarak görmekte ve gerekli önlemleri almamaktadır.
İskefe’de işçilerin görevi olmadığı halde makine arızasını gidermeye çalışmış olması bu olayı ortaya çıkarmıştır.”
Ülke genelinde yaşanan iş cinayetlerinin geldiği boyuta dikkat çekilen açıklamada, bu yılın ilk 11 ayında 1723 işçinin iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.
İskefe işçilerine örgütlenme çağrısı
Açıklamanın son bölümünde ise, işçilerin can güvenliğinin işçilerin örgütlü mücadelesiyle son bulabileceği söylenerek şu ifadelere yer verildi:
“İskefe işçilerinin örgütlenmekten başka çaresi yoktur. Bu nedenle İskefe İşçilerini sendikamıza katılmaya ve çalıştıkları bu kötü şartlara karşı sessiz kalmamaya davet ediyoruz. İskefe’de bu vahşi ve insan yaşamını hiçe sayan çalışma düzenine karşı işçileri sendikalaşmaya davet ediyoruz. Sendika olarak İskefe’de Eyüp Yılmaz kardeşimizi kaybetmenin acısını yaşıyor, başta acılı ailesine ve içeride çalışan arkadaşlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.”