“BTS’ye yönelik baskılara ve sürgünlere dur diyoruz!”

İzmir’de Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası “Sürgünler geri alınsın!” eylemlerine 3. haftasında devam etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Ocak 2021
  • 23:09

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şubesi ve KESK İzmir Şubeler Platformu’nun “Sürgünler geri alınsın” talebiyle başlattıkları oturma eylemi bugün devam etti.

Her pazartesi saat 16.30’da Alsancak Gar önünde gerçekleşen eylemin 3. haftasında basın açıklamasını BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol okudu. Akyol, ülkede demokrasi, özgürlük ve emek mücadelesi veren tüm yurttaşlara dönük baskılara değinerek BTS olarak baskıya uğrayan, hakları gasp edilen bütün emekçiler için mücadele ettiklerini belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TCDD Genel Müdürlüğü, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü ve PTT Genel Müdürlüğü tarafından hem BTS hem de Haber-Sen üye ve yöneticilerine karşı ciddi baskı uygulandığı, sendikal mücadelenin engellenmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada “AKP, iktidara geldiği günden bugüne kadar geçen 18 yıllık süreçte, belediyelerden birçok kişiyi TCDD yönetim kadrolarına atamıştır” denildi. Böylece TCDD’nin içinin boşaltıldığı ifade edilen açıklamada, “Ve bundandır ki, 18 yıllık bu süreçte; yüzlerce insanımızın ölmesine neden olan katliam da denilebilecek olan birçok kaza yaşandı ve TCDD artık bu acı olaylarla ve sürgünlerle anılır oldu” vurgusu yapıldı.

“Normalleşme adımları ile birlikte uçaklar, otobüsler, dolmuşlar çalışırken halkın en ucuz ulaşım aracı olan Trenler pandemi bahanesi ile çalıştırılmamaktadır” bilgisinin hatırlatıldığı açıklama, ulaşım alanındaki politikalar şöyle teşhir edildi:

“Ekonomik olması nedeni ile özellikle açlığa ve yoksulluğa mahkum ettiğiniz, halkın kullandığı yolcu trenleri çalıştırılmayarak halkı tıklım tıklım uçak ve otobüslere yönlendirmek sadece insanlara eziyet değil, bulaşı artırarak halkın güvenliğini de tehlikeye atmaktır. BTS doğruları kamuoyu ile paylaştığı için hedef tahtasına getirilmiştir. Yolcu trenleri neden çalıştırılmıyor ve ne zaman çalışacak?”

“2 Şubat’ta Ankara’ya yürüyeceğiz”

“Liyakatsiz atamalarla yandaş sendika yöneticileri ile vekaleten demiryolunu yönetmek isteyenler TCDD Taşımacılık A.Ş’de de görevde yükselme sınavı yapmalarına ve aradan 1 yıl geçmesine rağmen, süreci tamamlamayıp atamaları yapmamakla suç işlemektedirler” denilen açıklamada bir senedir bekleyen emekçilere yapılan haksızlığa dikkat çekildi.

KESK üye ve yöneticilerine yönelik sürgün kararlarını geri alma, baskılara son verme çağrısı yapılan açıklama şöyle son buldu:

“Aksi takdirde sendikamız bugüne kadar yarattığı mücadele geleneğiyle hareket edecek, her türlü fiili, meşru ve hukuki mücadelesini her platformda sürdürecektir. Bu kapsamda 2 Şubat Salı günü İzmir, İstanbul, Zonguldak ve Diyarbakır olmak üzere BTS ve Haber-Sen olarak dört koldan Ankara’ya yürüyeceğimizi ilan ediyoruz.”

Eyleme BDSP, ESP, Ekmek ve Onur, Ege İşçi Birliği, SMF, TÖP, Partizan destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir