“TCDD’de sürgün! Hukuksuzluk devam ediyor!”

İzmir'de Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) yönetici ve temsilcilerinin sürgün edilmesini Alsancak Gar önünde basın açıklaması yaptı ve oturma eylemi ile protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Ocak 2021
  • 16:45

İzmir’de BTS sürgünlere karşı basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde basın metnini  BTS Şube Başkanı Erdal Akyol okudu. Akyol, “İzmir Şubesi’nde yönetici ve temsilci 4 arkadaşımız TCDD yönetiminin aldığı kararla dün (06.01.2020) sürgün edildi” dedi. Akyol açıklamanın devamında şunları ifade etti:

“Bilindiği üzere sendikamızın örgütlü olduğu ulaşım işkolundaki kurumlardan olan TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından bir süredir sendikamıza yönelik baskı ve sindirme politikaları izlenmektedir. İçerisinde sendikamız üye, temsilci ve yöneticileri ile birlikte Merkez Yürütme Kurulu üyelerimizin olduğu onlarca arkadaşımız 11 Mayıs 2020 ve 27 Mayıs 2020 tarihlerinde de sürgün edilirken, bu sürgünler mahkemeler tarafından iptal edilerek arkadaşlarımızın tümü eski görev yerlerine dönmüşlerdir.”

BTS Genel Sekreteri İsmail Özdemir Ankara’dan Sivas’a 3 aylık geçici  görevle sürgün edildiğini ifade eden Akyol, “Genel Hukuk TİS ve İnsan Hakları Sekreteri Aziz Mustafa Şimşek makinist olarak çalıştığı TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye bağlı Ankara Yolcu Müdürlüğünce trendeki görevinden alınmış, Depo cezası verilmiştir” diye ekledi.

BTS Merkez Kadın Sekreteri Begüm Özyönüm’ün yaşadığı saldırılar şu şekilde ifade edildi:

“Özyönüm’ün sürgünler üzerine yaptığı Twitter paylaşımlarından dolayı Kademe ilerlemesi , Sendikamızın aldığı eylem/etkinliklere katılması dolayısıyla 1/30 oranında aylıktan kesme cezası verilmiştir.Yine paylaşımlarından dolayı yeni bir tahkikat açılmıştır.”

Açıklamanın devamında BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir’in yaşanan sürgünle ilgili yapmış olduğu basın açıklaması sonrasında 15 günlüğüne Tatvan ve Van’a geçici görevlendirmeyle cezai amaçlı gönderildiği ifade edildi. Bunun yanı sıra açıklamada BTS İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Vedat Akbayer Marmaray’da makinist olarak görev yapmakta olup tren deki görevinden alındığı, Depo cezası verildiği ifade edildi. Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“İzmir’den Malatya’ya sürgün edilen Ünal Karadağ’ın sürgünü, daha bir ay önce İdare Mahkemesi  kararıyla iptal edilmiştir. Sendikamız işyeri temsilcisi Ünal Karadağ bu sefer de aynı kurumda çalışmakta olan eşi Sendikamız İzmir Şube Kadın Sekreteri Nurhan Karadağ’la birlikte Malatya’ya, yine Sendikamız Merkez Yürütme Kurulu üyeliği ile İzmir Şube Başkanlığı görevlerini yapmış işyeri temsilcimiz Bülent Çuhadar Malatya’ya, İzmir Şube Sekreterliği görevini yürütmekte olan Muhdi Seyhan ise Kars’a sürgün edilmiştir.

Biz bu hukuksuz uygulamayı kınıyor ve bu yanlıştan biran önce geri dönülmesini talep ediyoruz. Bizler bugüne kadar; demiryollarının geliştirilmesi amacıyla; açıklamalar yapıp raporlar yayınladık, onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlercesinin yaralandığı tren kazaları bir daha yaşanmasın diyerek bu kazaların gerçek nedenlerini açığa çıkarmaya çalıştık. Kurum taşınmazlarının haraç mezat satılmasına, Yap İşlet Devret yöntemiyle yapılan işlere karşı çıkarak her türlü hukuksuzluğa karşı fiili ve meşru mücadelemizi verdik.

Bizler iyi biliyoruz ki bu sürgünler, sendikamıza yönelik bir saldırıdır ve bu saldırının nedeni; sendikamızın demiryollarına ilişkin yanlışları açıkça dile getirmesi, tren kazalarıyla ilgili doğru tespitlerde bulunmasıdır.”

Yapılan açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi ve eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir