BİSAM: İşçilerin yüzde 92'si borçlu

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler arasında yapılan araştırmaya göre, sanayi işçisinin Covid-19 sürecinde gelir kaybı ve borçluluk düzeyi arttı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Mayıs 2020
  • 18:38

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), kendi üyesi 948 işçi ile yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı. 

Araştırma, sanayi işçisinin Covid-19 sürecinde gelir kaybını ve borçluluk düzeyindeki artışı ortaya koydu.

14-24 Mayıs 2020 tarihleri arasında, otomotiv, metal eşya, elektrik-elektronik ve demir-çelik sektörlerinde çalışan işçilerle yapılan araştırmanın sonuçları özetle şöyle:

-Metal işçisinin yüzde 75'i COVID sürecinde gelir kaybı yaşadı.

-İşçilerin yüzde 92'si borçlu, her üç işçiden ikisinin tüketici kredisi borcu var.

-Borçlu işçilerin yüzde 97'si borçlarını öderken zorlanıyor.

-İşçilerin yarısından fazlası nisan ayında net gelirini alamadı.

-Gelir kaybının en büyük nedeni kısa çalışma ödeneği oldu.

-On işçiden biri kirasını ödeyemedi, iki işçiden birinin borçları arttı.

-Devletten destek alabilenlerin oranı sadece yüzde 6'da kaldı.

-Virüse karşı alınan tedbirler başarılı, ekonomik tedbirler başarısız görülüyor.

-İşçilere göre belediyeler sosyal yardım yapabilmeli, siyasal iktidarın belediyelere yönelik tutumu haksız.

Yüzde 92’lik borçlu kesimin içerisinde, işçilerin yüzde 40,14’ü borçların kendisini zorladığını, yüzde 56,44’ü ise çok zorladığını söyledi. Borçları nedeniyle zorlanan işçilerin oranı ise yüzde 97 oldu.

“İşçilerin yüzde 46,8'i kısa çalışma nedeniyle, yüzde 31,1'i fazla mesai yapamadığı için, yüzde 17'si aile fertlerinden birinin işsiz kalması yüzünden, yüzde 14,1'i ise ek iş yapamadığı için”  gelir kaybı yaşadıklarını ifade etti.

İktidarın politikalarına verilen yanıtlar

Araştırmada hükümetin korona tedbirleri ve belediyelere yönelik yasağıyla ilgili ise şu ifadeler kullanıldı:

“‘Hükümetin ekonomik tedbirlerini’ beğenen ve ‘sosyal yardımlarla ilgili belediyelere karşı kısıtlamalarını’ haklı bulanlar ile beğenmeyen ve haklı bulmayanlar açısından, devletten ve vakıf/dernekten yardım alanlar ile almayanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Devlet, vakıf ve derneklerden yardım alanlarda iktidarın politikalarını destekleme eğilimi daha güçlü bir eğilim olarak görülmektedir.

Araştırma kapsamındaki işçilere siyasal iktidarın aldığı tedbirleri ne kadar başarılı buldukları sorulmuştur. İşçilerin yüzde 44'ü virüse karşı alınan tedbirleri başarılı bulurken, sadece yüzde 21'i ekonomik tedbirleri başarılı bulmaktadır. Buna karşın siyasal iktidarın virüse karşı aldığı tedbirleri başarısız bulanların oranı yüzde 23 iken, ekonomik tedbirleri başarısız bulanların oranı yüzde 47'ye ulaşmaktadır.

Araştırma kapsamındaki işçilere ‘Belediyelerin yoksul ailelere yardım yapmasını doğru buluyor musunuz?’ sorusu sorulmuştur. İşçilerin ezici bir çoğunluğu (%93), belediyelerin sosyal yardım yapmasını doğru bulmaktadır. Buna karşın belediyelerin sosyal yardım yapmasını doğru bulmayan işçilerin oranı yüzde 3'ü bulmamaktadır.

Araştırma kapsamındaki işçilere ‘Hükümetin sosyal yardımlarla ilgili belediyelere karşı kısıtlamalarını haklı buluyor musunuz?’ sorusu da sorulmuştur. Buna göre hükümetin tedbirlerini haklı bulanların oranı yüzde 19 olarak tespit edilmiştir. Buna karşın işçilerin yaklaşık dörtte üçü bu kısıtlamaları haklı bulmamaktadır.”