Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) Nisan 2021 açlık ve yoksulluk sınırları tespit ettiği dönem raporunu açıkladı.
Raporda yer alan verilerin özetle sonucu şu şekilde ifade edildi:
“* 18 yılda Açlık Sınırı 6 kat arttı: 2 bin 816 Lira
* Açlık Sınırı, Asgari Ücreti yakaladı
* Açlık Sınırı Ücretsiz İzin Ödeneğinin yaklaşık iki katı
* Açlık Sınırı İstanbul’da 2 bin 974 Lira. İstanbul’da işçiler hem salgınla hem yoksullukla mücadele ediyor.”
Raporda gıda harcamaları ve yoksulluk sınırını belirleyen diğer harcamaları şöyle ifade edildi:
“Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 758 TL'dir. Bu değer yetişkin bir kadın için 733 TL, 15-18 yaş bir genç için 800 TL, 4-6 yaş arası bir çocuk için 524 TL'dir. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 2 bin 816 TL olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda harcamaları için yapması gereken zorunlu tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 9 bin 739 TL'ye ulaşmaktadır.”
18 yılda açlık sınırının 6 kat arttığı belirtilen raporda gıda ürünlerine günlük harcama verileri şöyle ifade edildi:
“Günlük harcamalarda Nisan 2021’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 31.75 TL’lik harcama gereksinimi ile oluşturmaktadır. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 17.98 TL'dir. Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 17.74 TL, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 5.91 TL’dir. Katı yağ ve sıvı yağ ise 6.71 TL’lik masraf yapılması gereken ürün gruplarıdır. Yumurta için 1.38, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 4,32 TL harcama yapılması gerekmektedir.
Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 33.8 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 26.5 ile ikinci sıradadır. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 18.9'dur. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 9'dur. Diğer gıda hacamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 11.7'dir.”
Aile bireyine göre harcama gereksinimi verlerinin ardından raporda illere göre açlık sınırları şöyle açıklandı:
“Araştırma kapsamında üç büyük ile ait Nisan 2021 dönemi açlık sınırı verileri de hesaplanmıştır. Buna göre İzmir'de açlık sınırı 3 bin 39 lira olarak belirlenmiştir. İzmir'i, İstanbul 2 bin 974 liralık açlık sınırı ile takip etmektedir. Ankara'da ise açlık sınırı 2 bin 760 lira olarak tespit edilmiştir.”