Kürt illerinde seçim usulsüzlüklerine karşı eylem

Şırnak, Uludere, Kars ve Mardin’de seçim usulsüzlükleri ve hak gasplarına karşı eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Nisan 2024
  • 20:50

Gerici-faşist iktidar yerel seçimlerde Kürdistan'ın birçok kentine taşımalı asker yığdı ve çok sayıda usulsüzlüğe imza attı. Şırnak, Uludere, Kars ve Mardin’de seçim usulsüzlükleri ve hak gasplarına karşı eylemler yapıldı.

Şırnak'ta DEM Parti İl Örgütü'nün çağrısıyla Yüksek Seçim Kurulu önüne yürüyüş yapıldı. Polis biber gazı ve plastik mermiyle eyleme saldırdı ve onlarca kişi gözaltına alındı. Polis saldırısında çok sayıda kişi yaralandı. Ardından DEM Parti Şırnak İl Örgütü önünde basın açıklaması yapıldı. DBP Eş Genel Başkanı Uçar yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Halk bu seçimde iktidarın tecrit, Kürt düşmanlığı ve çözümsüzlük politikasına en güzel cevabı verdi. 22 yıllık AKP iktidarını en iyi Kürdistan halkı, yani bizler biliyoruz. Bu iktidar, hırsızlıktan, gasptan, zarardan, tutuklamadan, gözaltıdan ve ölümden başka bir şey getirmedi. En demokratik hakkımız olan itiraz hakkımıza bile izin vermiyorlar. Şırnak Belediye Eşbaşkanı Turan Saltan'dır. Diğeri, AKP'nin buraya hırsızlıkla getirdiği hırsız belediye başkanıdır.”

AKP'nin Kürdistan'da kaybettiğini kaydeden Uçar, “Biten AKP iktidarıdır. Sahte başarılara imza atmaya çalışıyor. Geçit vermeyeceğiz” dedi. Açıklamanın ardından parti binası önünde oturma eylemi başlattıldı.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde eylem yapıldı. İradelerinin gasbına karşı sokağa çıkan Uludereliler seçim kurulu önüne yürüyüş yaptı. “Hakkımız olanı söke söke alırız” sloganıyla yürüyüş yapıldı.
Kars merkezde iktidar 4 bine yakın taşımalı seçmeni kente yığdı. DEM Parti Kars Belediye Eşbaşkan adayı Kenan Karahancı, halkın iradesine sahip çıktıklarını kaydederek ilçe seçim kuruluna itirazda bulundu. 

Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar Belde Belediyesi, açık ara farkla kazanan DEM Parti'den alınmak isteniyor. AKP, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İlçe Seçim Kurulu'na itiraz etti.
Mardin'in Savur ilçesinde yaşanan “taşımalı seçmen” usulsüzlüğüne itiraz edildi. Tutanaklara itiraz sürecini başlatan DEM Parti Savur'da basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı gerçekleştiren Belediye Eşbaşkan Adayı Hatice Öncü, usulsüzlüğü tek tek tespit etmiş olduklarını belirtti.

Taşımalı seçmenlerle halkın iradesinin gasp edildiğini belirten Öncü, “Tüm Kürdistan kentlerinde aynı haram seçmen sistemini uygulayarak irade gasbını yapmaya çalışmışlardır. Biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.