İzmir’de KESK’li emekçilerden eylem: “KHK’leriniz tarihin çöplüğüne gidecek”

KESK İzmir Şubeler Platformu’nun her Çarşamba günü Karşıyaka’da KHK ve ihraçlara karşı eylem 127. haftasında yoğun polis ablukası altında yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 18 Aralık 2019
  • 22:00

KESK İzmir Şubeler Platformu’nun 127. hafta eyleminde, emekçiler KESK’in bölge mitinglerine çağrı yaparak “KHK’leriniz tarihin çöplüğüne gidecek, biz kazanacağız, geri döneceğiz!” şiarlarını haykırdı.

Kadınların eylemi olacak bahanesiyle polis ablukası

Kadınların Les Tesis eylemi olacağı gerekçesiyle Karşıyaka’yı abluka altına İzmir polisi, kadın eylemini kesinlikle yaptırmayacaklarını söyledi. KESK’li emekçilerin İş Bankası önündeki eylemi 17.30’da Praksis müzik grubunun dinletisiyle başladı.

Kitlenin “Asla yalnız yürümeyeceksin!” sloganına dahi tahammülü olmayan polis, sık sık uyarıda bulunarak ses aracından çıkardığı gürültüyle eylemin sesini bastırmaya çalıştı, provokasyon çabasında bulundu.

Basın açıklamasını Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şubesi Başkanı Hasan Ali Kılıç okudu. Açıklamaya geçen haftanın İnsan Hakları Haftası olduğunu hatırlatarak başlayan Kılıç, AKP iktidarının ikiyüzlü insan hakları söylemlerini teşhir ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama hak ihlallerinin giderilmesi konusunda iktidar cephesinde hiçbir ciddi çalışma yok. Yaşanan hak ihlallerine karşı çok cılız da olsa sürdürülen mücadele ise siyasal iktidarın sert müdahaleleri ile karşılanıyor. Hal böyle olunca da topluma yaşatılan ağır bedeller, hak ihlalleri karşısında sessiz kalınıyor. Ayrıca yaşanan hak ihlalleri görülmüyor, gösterilmiyor. Verilen talimatlarla hak ihlaline uğrayanlar yandaş medya tarafından suçlu gösteriliyor. Durum böyle olunca da hak ihlalleri katlanarak büyüyor. Siyasal iktidar ile birlikte yandaş medya da gerçeklerin üzerini örtmekle suç işlemeye devam ediyor.”

İntiharlardan bu iktidar bloğu sorumlu”

İşleri, ekmekleri ve gelecekleri için eylemlerini 127 haftadır sürdürdüklerini hatırlatarak “Hukuksuzluk hala sürüyor” diyen Kılıç, düzenin geleceksizliğinin intiharlara yol açtığına değindi. Baskılarla intihara sürüklenen emekçileri anan Kılıç şu ifadeleri kullandı:

“Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Evleri’nde öğretmenlik yaparken kurumdaki yolsuzluğu ortaya çıkaran Serap Yılhan açığa alındı. Yılhan üzerindeki baskıların artmasının ardından Gebze’deki evinde intihar etti. Gene geçen hafta Bartın Üniversitesindeki çalışma odasının 5. katından atlayarak Güneş Günay Sezer intihar etti. Yakınlarının iddiasına göre akademisyenin intiharına rektör sebep olmuş. Iki gün önce Denizli’nin Çameli ilçesinde yaşayan 26 yaşında 1 çocuk babası Osman Karul işsizlik sonucu bunalıma girerek intihar ediyor.

“KHK ile ihraç edildikten sonra yaşadığı travma ve sıkıntılardan dolayı 60 civarında intihar eden kamu emekçilerini daha önceden biliyorduk. Bu gencecik insanlarımızın intiharlarından kuşkusuz bu iktidar bloğu ve yandaş rantçılar ve holdingler sorumludur.”

Öfke ve isyan kar topu gibi her gün biraz daha büyüyor”

Hukuksuz ihraçlardan da, işsizler ordusunun oluşmasından da, yolsuzluklardan da, mobinglerin oluşmasından da kurtulmanın yolu bir arada mücadele etmekten geçer” ifadeleriyle sözlerini sürdüren Kılıç devamında şöyle konuştu:

“Ülkemizde gerici, muhafazakâr, tekçi iktidar bloğunun yıllardır uyguladığı neoliberal politikalara, gelir dağılımı uçurumuna, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinin sermayeye peşkeş çekilmesine, emekçilerin sefalet ücretlerine mahkum edilmesine, savaş politikalarına, laiklik karşıtı programlarına, yolsuzluğa ve yandaş kayırmacılığına karşı öfke ve isyan, kar topu gibi her gün biraz daha büyüyor. Tekçi rejim öfkenin ve isyanın sokaklara yansımaması için baskılarına tüm hızıyla devam etse de korkusunu giderek gizleyememektedir.”

2020 bütçesine de değinen Kılıç, işçi emekçilerden alınıp sermayeye, müteahhitlere, savaşlara para aktarıldığına dikkat çekti.

Son olarak Kılıç, yolsuzluğa, yoksulluğa, ekonomik krize ve savaş bütçesine, Suriye’de emperyalist/kapitalist blokların sürdürdükleri savaşlara, AKP’nin halkları kutuplaştıran, kamplaştıran yayılmacı, fetihçi politikalarına karşı emekçilerin ihtiyacının “adalet, demokrasi ve barış” olduğunu ifade ederek KESK’in bölge mitinglerinin programını aktardı. 21 Aralık’ta Mersin’de, 22 Aralık’ta Diyarbakır’da ve 11 Ocak’te İzmir’de “Demokratik Türkiye, Halk İçin Bütçe” şiarıyla düzenleyecekleri mitinglere çağrı yapan Kılıç, “Yaşamın her alanında vardık varız var olacağız. KHK’lerinize de, krizi bize yıkan politikalarınızı da, sermayeden yana yapılan bütçenizi de asla kabul etmiyoruz. KHK’leriniz tarihin çöplüğüne gidecek, biz kazanacağız, geri döneceğiz!” diyerek basın açıklamasını bitirdi.

Kızıl Bayrak / İzmir