Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yaklaşık 2 yıl aranın ardından yüz yüze eğitimin 6 Eylül’de başlayacağını açıkladı. Okullarda önlem alınmadığını belirten veliler ise pek çok şehirde eylem yaparak “Aç-kapa değil sürdürülebilir eğitim istiyoruz” dedi.
Öğrenci Veli Derneği’nin (Veli-Der) çağrısı ile İstanbul’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılmak istenen açıklamaya izin verilmemesi üzerine Sultanahmet Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.
Okulların açılmasına üç gün kalmış olmasına rağmen halen belirsizliklerin sürdüğüne, sorularının yanıtsız kaldığına ve alınması gereken önlemlerin alınmamış olmasının kaygılarını artırdığına vurgu yapan veliler şu ifadeleri kullandı:
“Sınıflar seyreltilmeden fiziksel mesafenin sağlanamayacağı; fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaş riskinin önlenemeyeceği çok açık. Bunu yapmanın tek koşulu sınıfları seyreltmektir. Sınıfları seyreltmek de ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür. Ancak okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen bu konuda atılmış bir adım yok.”
Kocaeli Veli-Der üyeleri İzmit Belediye İş hanı önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında yüz yüze eğitimin gerekli tedbirler alınarak devam etmesini talep etti. Açıklamayı okuyan Veli-Der Şube Başkan Yardımcısı Beyhan Korkmaz MEB’e şu soruları sordu:
“Sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız? Yaşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimlerde olacak? Hesabını kim verecek?”
Tüm çocukların eğitim hakkından sorumlu olan MEB’in önceliğinin kamusal eğitim hakkı olmadığını gördüklerini dile getiren Korkmaz “6 Eylül’e kadar tüm kaygılar giderilmeli ve sorular yanıtlanmalı. Tüm veliler, sürdürülebilir kamusal eğitim hakkına sahip çıkmalı” çağrısını yaptı.
Muğla’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan eylemde açıklamayı okuyan Veli-Der Muğla Şube Başkanı Dilek Gedik siyasi iktidarı, MEB’i ve tüm karar alıcıları uyarak taleplerini sıraladı:
-Kamu kaynakları kamusal eğitim için kullanılmak zorundadır. Yüz yüze eğitim için acilen bütçe ayrılmalıdır.
-40-50-60 kişilik sınıflarda Sağlık Bakanı’nın da belirttiği 2 metrelik mesafenin sağlanması imkansızdır. Sınıf mevcutları azaltılmalı, acilen yeterli öğretmen ataması yapılmalı ve ek derslik sağlanmalıdır.
-Aşı en temel kamusal haktır, aşılama yaygınlaştırılmalıdır.
-Tüm eğitim kurumlarında hijyen, temizlik sağlanmalı, gerekli fiziksel koşullar hayata geçirilmelidir.
-Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır.
Ankara’da basın toplantısı yapan Veli-Der üyeleri ise şu ifadeleri kullandı:
“Yüz yüze eğitimden bir buçuk yılın üzerinde uzak kalındı ancak hiçbir hazırlık yapılmamış. Ankara’daki okulların büyük çoğunluğunda temizlik personeli yok. Örnek verecek olursak Ömer Seyfettin Anadolu Lisesi’nde kadrolu temizlik personeli yok. Okullarda 9-10. sınıfların birçoğu 40 kişiden oluşurken birçok İmam Hatip Lisesi’nde derslikler boş. Tuvaletlerde de sabun dahi yok. Okullar, pandemi öncesi halinden daha kötü durumda.”
Bergama, İzmir ve Bursa’da yapılan eylemlerde de okullarda önlem alınması talep edildi.